Kıble Daği Camii....

Biz onu çocukken kutsal bildik çünkü büyüklerimiz namaz kılarken ona yönelirdi ve de ismi de Kıble Daği Camii idi, kutsal bir yeri vardı halende öyle Pekmezli köyündeki evimizin kıble yönünde olan hakım tepe üzerinde kurulu küçücük

YÖREDEN HABER 29.11.2017 14:49:34 155 0
Kıble Daği Camii....

Emin Kanbur (Fotoğraf Sanatçısı) Fotoprof başkanı

Efsaneleri vardı...


-Suyu hiç tükenmeyen büyük bakır güğümleri.


-Kandil gecelerinde şehitler ve evliyalar o Camide namaz kılmaya gelirlerdi. 


Ve daha bir sürü efsane, ve tatbikî kutsal gecelerde köyden büyükler uzun bir yürüyüş ve tırmanışla Kıble daği Camisine ulaşırlardı geçe namazlar kılınır ve Camide sabah namazı kılıp sonraki günde köye dönerlerdi.


Köyümden hatta evimden bu Camiye her bakışımda bunlar hep aklıma gelirdi çocukluk günlerimde.


2000 yılların başlarıydı karlı bir kış günü tırmandık bu efsane Camiye karların üzerinden uzun bir yol yürüyerek iyi ki de tırmanmışım o zorlu parkuru yaya yürüyerek yürümek bana da nasıp olmuştu, tatbikî sonrasında açılan araç yolu sayesinde bu yürüyüşü yapmak bir daha mümkün olmamıştı. Briketten bir cami Camii ama camii demesen günah olur düşüncesi hasıl oldu bi anda içime, minaresiz küçük bir yapı yaklaşık 50 metrekare, bodrum kat ve ustun de bir mescit, suyu boşalmayan o büyük bakır güğümleri aradı gözüm dedim ya efsaneydi bunlar.


Bu efsane gerçekten çok büyüktü ki bölge insanı gibi benimde hayal dünyam da yine o derme çatma manzara beni alıkoyamamıştı o kutsal maneviyattan.


Ve yine evet o kadar büyüktü ki ; Cumhurbaşkanımızında bu büyülü efsanenin rüyasındaydı ve ilk fırsatta kıble daği Camii külliyesi inşa ettirdi.Bu külliyenin yapımında emeği geçen dönemim Güneysu Belediye başkanı Ahmet Minder beye ve tüm emeği geçenlere teşekkürler.


Artık o tepeye çıkanlar o tepenin şanına şöhretine uygun bir külliyeyle karşılaşıyor . ve nice efsaneler nice güzellikler yaşanıyor kıble daği camisinde.
her ne kadar Dua tepe, Tepe camii deniliyorsa benim için orası 'KIBLE DAĞİ CAMİİ'.

Evet bu Pazar, çıkalım KIBLE DAĞI CAMİSİNE tatbikî önce yol durumunu öğrenmek lazım bölgedeki kar ve buzlanma bizlere müsaade edecek mi acaba, Öğlen namazını eda edelim Arkadaşlardan biri imamlık eder Danış abide muezzin olsun. Ve sonra her gezilerimizin vazgeçilmezi geleneksel MUHLAMA' mizi, yedikten sonra demlenmiş tavşan kanı çayımızı yudumlarken seyredelim o efsane tepeden seyri-alemi.
O güzel çocukluk günleri yad ederek.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI