Kayın Mantarı yöremize uyum sağladı

Artvin Merkeze bağlı Ballıüzüm (Dirink) köyünde ilk kez örnek ekimi yapılan kayın mantarı ürün vermeye başladı.

YÖREDEN HABER 27.11.2014 10:15:48 97 0
Kayın Mantarı yöremize uyum sağladı
Kayın mantarı ilk ürününü bir ay önce hasat eden çiftçiler, kayın mantarını halk pazarına getirerek 10 TL’den satışa sundu. Yerli üreticiler, kayın mantarının halkımız tarafından tüketilmesini ve mantar kültürünün geliştirilmesi için sofralarda yer açılmasını istediler. Besin değeri yüksek olan kayın mantarının marka ürün olarak Artvin’de yetiştirilmesine olanak sağlanması için yetkililerin desteklerini sürdürmeleri istendi.

Artvin’deki halk pazarına ürünleri getirip satan yerli girişimcilerden Nebahat Altıkulaç(60) beş yıldır pazarda tezgah açtığını söyledi. Nebahata Altıkulaç, tezgahta satışa sunduğu yeni ürün çeşidi kayın mantarı hakkında 08Haber’e açıklamalarda bulundu.

Ballıüzüm sakinlerinden olan Nebahat Altuıkulaç köyünde 10 aile olarak kayın mantarcılığına muhtarları Ali Fuat Beyaz öncülüğünde ve Orköy’ün desteği ile başladıklarını, yaklaşık bin kütükte ekonomik değer ve marka yaratmak için kayın mantarcılığı üretimine gönüllü olara başladıklarını ifade etti.
Altıkulaç mantar üretimine ilişkin deneyimlerini ve düşüncelerini şu şekilde açıkladı: “Önceki yıllarda köyümüzde eski Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Daha sonra uygulamalı eğitim verilerek Ballıüzüm köyü mantarcılığa başlamış oldu. Öncelikle ben ve diğer üreticiler çok çekinerek, risk alarak işe girdik. Köyümüz Muhtarı Ali Fuat Beyaz, Orköy destekli kredi ile 10 aileye kütük alarak dağıtımını yaptı. Bin kütükle işe başladık. Ürünlerimizin hasadını 2 aydır yapmaya başladık. Bizim köyümüzde yeni bir geçim kaynağı oldu. Şuan ailece, ürettiğimiz kayın mantarını bizzat pazartesi günleri Artvinlilerin beğenisine sunmaktayız.

Müşterilerimiz öncelikle mantarı almakta çekindikler, bazıları ‘zehirli’ olabilir kuşkusu içine girdiler. Bazıları ise nasıl pişirileceğini bilmediklerini söyleyerek tereddütlerini dile getirdiler. Biz ürettik, öncelikle mantardan yemeğini yaparak biz yedik, tadına baktık, zehirlenmedik. Çok lezzetli ve besin değeri olan mantarı halkımızla tanıştırarak mutfaklarında doğal kültür mantarı ile yemekler yapılarak farklı tatlar tatmalarını istiyoruz.”
Yerli üretici Nebahat Altıkulaç, “Artvin’de mantar vadisi projesi geliştirilmesi için yapılan çalışmaları da destekliyoruz.” diyerek “Köylülerimiz, yeni mahsul olan kayın mantarcılığı üretimi konusunda istekli ve verilen destekler sonrası kısa sürede kapasite artacaktır. Halkımızın desteğiyle mantarcılığın Artvin’de gelişeceğine inanıyorum.”
dedi.

Üretici Nebahat Altıkulaç, ürettikleri kayın mantarını paketleyerek pazarda satışa sunarken Artvin’deki esnafların da tek tek kapısını çalarak yerli kayın mantarının tanıtımını yapıyor. Mantar kültürünün gelişmesi için resmi kurum yemekhaneleri ve Artvin’deki otel ve lokantalarda bir gün de olsa menülerine yerli kayın mantarının eklenmesin istedi. Bu destek konusunda ilin valisinin talimatlarının etkili olacağını düşünüyor ve desteğini kadın üretici ve girişimcilerden yana kullanmasını istiyorum.” dedi 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI