Karakovan(organik) Bal ve diğerleri

Rize ilimizin yüksek dağlarında üretilen Karakovan ballarına talep her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak da petek satışları da rağbet görmeye başladı.

YÖREDEN HABER 24.02.2017 14:21:54 101 0
Karakovan(organik) Bal ve diğerleri

Haber ve Fotoğraflar; Ali Akyıldız

Rize’nin Pazar ilçesinde yıllar önce Babaları Merhum Kemal Özkan tarafından yapımına mütevazi yerlerinde başlanan ve bugün çocukları tarafından devam edilen, ilçede  “beşikçi” lakabı ile anılan bu işe çocuk beşiği yapımı ile başlayan daha sonra ise zamanla satışı azalıp ortadan kalkan el emeği işine bu kez KOVAN yapımı ile devam ediyorlar. 

İşletme sahibi Ali Rıza Özkan ”Baba mesleğimiz. Daha önce beşikçi olarak ün yapmıştık. Babam rahmetli olduktan sona bir süre aynı işe davam ettik. Ardından talep azalınca iş değişikliği yapıp KOVAN işine başladık. İşimiz iyi. Karakovan’a talep fazla.40 yıldır bu işi yapıyoruz. Aynı zamanda balcıyız. Baldan da anlarız.Bugün Ballara çok hileler karıştı.Vatandaş hangisi gerçek bal,hangisi sahte olduğunu anlayamıyor” dedi.
 

Karakovan Balları;
Karakovanlarda yapılan bal çeşidine karakovan balı denilmektedir. En iyi ballardan olduğu düşünülen bu bal çeşidine talep oldukça fazladır. Bal tüketimi çok olan kişiler ve bal seven aileler çokça talep etmektedir bu bal türlerindendir. Karakovan balına petek ilavesi yapılmaz, arıların ürettiği balmumundan oluşturulan petekleri bal ile doldururlar ve peteklerin üzerlerini sırlarlar. Karakovan balının ortasında balmumu yoktur. İnsan eli değmeden üretilir, arılar kendi istediği gibi üretir. Peteği olduğu gibi yenilir. Katıksız, %100 saf, glikoz içermeyen baldır ve natüreldir. Karakovan balının ticari şeker oranı %0′dır.


  



Kaçkar53.com paylaşan: abuzun
Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI