KARADENİZ MISIRI VİTAMİN DEPOSU

Türkiye’de en fazla, Karadeniz Bölgesi illerinde başta Rize ve Trabzon olmak üzere çay ve fındık alanları dışında kalan bahçelerde her yıl bolca ekilen, Ağustos ve Eylül ayları içerisinde hasadı yapılan Karadeniz Mısırı tam bir vit

YÖREDEN HABER 15.09.2014 11:51:27 51 0
KARADENİZ MISIRI VİTAMİN DEPOSU
RİZE-Her ne kadar ekonomik açıdan tarımla uğraşan Karadenizli ailelere çay ve fındık gibi önemli gelir getirmese de,  Karadeniz’de Mısırı çay ve fındıktan önce yıllarca ekilip, biçilip, toplanarak Karadeniz inansın geçmişte en önemli gelir kaynağı olarak bugünde sınırlı alanlarda ekilmekte ve daha çok çarşı, cadde ve pazarlarda sıcak suda haşlama ve ateşte pişirilerek satılması ve yöre insanları ve Karadeniz illerine turist olarak gelen insanlar tarafından tüketilmesi artık bir bağımlılık yapmıştır.

30 yıldır, Cumhuriyet Caddesi, Rize Belediyesi Blokları önünde tezgâhında mevsimsel olarak su da haşlanmış ve ateş közünde pişirilmiş mısır satan Osman Çivelek, Rize Mısırının damak tadını ve insan vücuduna sağladığı faydaları saymakla bitiremiyor. Balıyla dünyaca ünlü Rize- Anzerli olan Osman Çivelek; Adapazarı, Samsun ve diğer birçok Karadeniz bölgemizdeki illerinin mısırlarını satmaktayım. Onlarda lezzetli ve faydalı. Fakat bizim Rize mısırının biraz daha ağırdan yetişmesi, fazla yağış alması nedeniyle mısır tanelerinin dolgunluğu insan damağına daha fazla lezzet ve tad vermektedir. Bu benim ve müşterilerimin tespitidir. O nedenle mırlarımın çoğunluğunu daha çok İkizdere başta olmak üzere diğer ilçelerimizden özel olarak temin ediyorum. Mevsiminde tüketilen mısır gerçekten bir vitamin deposudur. O nedenle biz Karadeniz insanları için vaz geçilmez ürünlerimizdendir. Mısır, B gurubu vitaminleri ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Aynı zamanda folik asit ve posa içeriğinde yüksek olan mısır, tahıl ürünleri ararsında yağ oranı en yüksek olan tahıldır. O nedenle buğday ununa göre daha yüksek enerji sağlar. Mısır başta, bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzene sokar. Mısırın yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kalp hastalıkları başta olmak üzere bu asrın rahatsızlıklarından olan kolesterol ve tansiyon hastalığı seviyelerini getirir.” dedi.
Haber: Bayram Ali Kavalcı
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI