Karadeniz'in kabusu olan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek bu yılda ortaya çıktı

Karadeniz'in kabusu olan 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böcek bu yılda ortaya çıktı

YÖREDEN HABER 31.05.2018 08:19:29 74 0
Karadeniz

Doğu Karadeniz bölgesini son onbir yıldır etkisi altına alan, Delici emici denilen küçücük bir kelebek konduğu çayın, fındığın, kivinin, meyve ve sebzenin özsuyunu emerek kurutuyor. Bu yılda bölgenin kâbusu olacak

Emre Vardal

RİZE-Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle sahil şeridinde yetiştirilen tarımsal ürünlere zarar veren ve halk arasında “kelebek” diye adlandırılan Ricania simulans bu yıl da görülmeye başlandı.

Yumurtadan çıkan Ricania simulans nimfleri özellikle fasulye, mısır, lahana, patlıcan, biber gibi sebzelerin yanında elma, kivi ve diğer meyve ağaçlarının genç sürgünlerinde bitkilerin öz suları ile beslenerek zarar veriyor.

Aynı zamanda bu zararlı, salgıladığı sıvı ile bitkilerin yapraklarını kaplayarak mantari hastalıklara ve lekelere yol açıyor.

Yetkililer bu zararlı böceğe karşı kültürel mücadelenin çok önemli olduğunu belirtmekte olup, özellikle zararlının kış dönemini bitkilerin kurumuş veya kurumak üzere olan dal ve sürgünlerinde yumurta halinde geçirmeleri nedeniyle bir sonraki yıl nimfler çıkmadan önce bahçelerin temizlenmesi ve yumurta ile bulaşık bitkilerin veya dalların imha edilmesi ile zararlı yoğunluğunun azaltılabileceğini vurguluyorlar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda Rize Tarım İl Müdürlüğü, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla yürütülen çalışmalarda devam ederken, hala tehlikenin boyutu geçmedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI