Kaçak Bal'a dikkat

Çağlar'dan önemli açıklamalar!

YÖREDEN HABER 12.08.2013 15:49:49 7 0
Kaçak Bal



Bölgede satımı yapılan ve yurda kaçak yollarla sokulduğunu belirtilen kaçak ballarla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ardeşen İlçe Müdürü Ferhat Çağlar önemli açıklamalarda bulundu. Çağlar açıklamasında, kaçak yollarla sokulan bu balların sağlık açısından tehlikeli olup, vatandaşların bu balları alıp tüketmemelerini isterken, bölgede son günlerde etkili olan Riciana Simulans tehdidinin sebebinin de bal ve diğer ürünlerin kaçak yollarla bölgemize sokulmasıyla yaşandığını belirtti.

 

Çağlar yaptığı özel açıklamada “Bölgemizde özellikle bu zamanlarda Gürcistan’dan gelen ballar mevcut. Biz de dönem dönem denetimlerimizi yapıyoruz. Bugün de yaklaşık 35–40 civarında kaçak bal yakaladık. Bunlarla ilgili arkadaşlarımız gerekli işlemlerini yaptılar. Bu ballar imha edilecek.” Dedi.

 

Vatandaşlara konuyla ilgili uyarılarda bulunan Çağlar “Biz bunlarla ilgili vatandaşlarımıza şunları söylemek istiyoruz. Bu tip yurtdışından, Gürcistan’da gelen ballara itibar etmemelerini istiyoruz. Bunların ne şekilde üretildiğini, ne şartlarda üretildiğini bilmiyoruz. Bal, bugün çok kolay hilesi yapılabilen yani sahtesi yapılabilen bir üründür. Bilmedikleri, güvenmedikleri yerlerden bal almamalarını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

Yaptıkları denetimlerde amaçlarının yerli üreticileri korumak olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ardeşen İlçe Müdürü Ferhat Çağlar “Bugüne kadar yaklaşık 220 kilo civarında biz bal imha ettik. Bunun yanında yaklaşık 2 bin adet muhtelif çeşitlerde meyve fidanı imha ettik. Bunların içerinde turunçgiller var. Trabzon hurması, elma, armut gibi yaklaşık 2 bin 500’e yakın meyve fidanı imha ettik. Ayrıca 15 bin civarında da sebze fidanı yani domates, salatalık ağırlıklı olmak üzere Gürcistan’dan getirilen sebze fidanı imha ettik.” İfadelerini kullandı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ardeşen İlçe Müdürü Ferhat Çağlar konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Buradaki amacımız şuydu. Özellikle son günlerde bölgemizdeki hepimizin de malumu bizim bu Riciana Simulans adını verdiğimiz halk arasında kelebek dediğimiz zararlıların çok sık şekilde artması. Bunlar bölgemize Gürcistan’dan geldi. Yani anavatanı Çin ama buraya Kemalpaşa’dan itibaren Gürcistan’dan geldi. Bunlarında taşınma kaynakları havadan olduğu gibi işte bu yurt dışından gelen fidanlarla da olabiliyor. Bizde bu anlamda mücadelemizi sürdürüyoruz. Yani yurt dışından getirilen fidanların da imha ediyoruz. Vatandaşlardan ricamız burada üreticilerimiz ürettiği güvenirli ürünleri tüketmelerini istiyoruz. Yurtdışından getirilen özellikle meyve ve sebze fidanlarına itibar etmemelerini, bunların hastalık taşıyabileceğini ve bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz.”

 

Haber: Mustafa ÖZYANIK-GELİŞİM TV 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı