İşszilik nedir.Biliyormusunuz?

Mahmut kendinden bahsederken,bizlere de ders verdi!

YÖREDEN HABER 28.08.2013 16:43:43 24 0
İşszilik nedir.Biliyormusunuz?




Gürcistan’da doğdu. Okudu. Kaptan oldu. İşsizlik nedeniyle Türkiye’ye geliyor. Çalışıp, kazanıp dönüyor.

Mahmut bir Gürcü. Memleketi Batum’da Denizcilik Fakültesi’ni bitirdi. Pazar’da kaçkar53.com olarak kendisiyle sohbet ettik. Sorduğumuz sorulara biraz çekinerek cevap verdi. Bizi bu sohbetin tamamını değil de bir kısmını sizlerle paylaşıyoruz.

Kaçkar53; Neden burada bulunuyorsunuz?

Gürcü Mahmut; Batum’da yayla ’da yaşıyor. Orada Hayvancılık ve arıcılıkla geçiniyoruz. Evliyim. Bir çocuğum var. Çalışmamız hayatımızı idame ettirmek için yetmiyor yüzden kendimizi Mevsimsel olarak az da olsa gelir elde etmek için vatanımızı terk ediyoruz. Ailemize katkı olsun diyerekten geçim temin etmeye çalışıyoruz.

Kaçkar53.com; Memleketinizde iş bulma sıkıntısı mı var?

Gürcü Mahmut; Evet Ben Denizcilik Fakültesini bitirdim. Askerliği de denizci olarak yaptım. Batum’da iş bulmak zor. Benim gibi birçok Üniversiteli boş geziyor. Pazar’a gelen gençlerin % 90’ı en az Yüksek Okul mezunudur. İş bulmak orda da, burada da zor. Bize iş vermiyorlar. Birçok arkadaşım İstanbul ve diğer illerde çalışıp ailesini bakmaya çalışıyorlar. Buralarda bize Çay toplama işi de vermiyorlar. Yasal engel varmış. Peki, biz ne yapalım?

Kaçkar53.com; Bazen vahim olaylar oluyor o yüzden çekiniyorlar olabilir mi?

Gürcü Mahmut; Olabilir. Âmâ bu sadece bizde değil sizde de olabilir. İnsanlar hep aynı olmuyor ki;

Kaçkar53.com; Sizin yöre ile bizim yöre arasında ki fark nasıldır?

Gürcü Mahmut; Siz bize göre çok rahatsınız. Geliriniz fazla.Kackar53.com; Yanılıyorsunuz bizde de işsizlik var. Gürcü Mahmut; Peki o zaman bu gençler neden Çay toplamıyor? Geliri olmayan yarıcılara çay toplatır mı? Çok rahatsınız. Giyim kuşam, yeme içme, teknolojik paylaşım. Misal benim hala telefon ve bilgisayarım yoktur. Bu bir örnektir. İşsizlik ve parasızlık olsa bu denli rahat yaşam olur mu?

Kackar53.com; Peki iş bulabiliyor musunuz?

Gürcü Mahmut; Çok az kişi bize iş veriyor. Çok fazla kişi buralarda iş peşinde koşuyor. Bize iş bulanlar “hadi git “deyince gidiyoruz. Yoksa o gün boş geçiyor. Yemek sigara derken bir şey de kalmıyor. Biz burada kimseyi tanımıyoruz yüzden alışmak ve güvenmek çok sıkıntılı oluyor.

Kaçkar53.com; Son olarak ne söyleyebilirsiniz?

Gürcü Mahmut; Ne söyleyebilirim ki; sadece şunu bilin yeter. Sizin buradan da bizim ülkeye gelenler var. Peki, neden geliyorlar? Ve biz sizin ülkeye ne için geliyoruz? Bunların sonucu durumlarımızı ortaya koyuyor.

Kaçkar53.com; Türkçeyi nerden öğrendiniz?

Gürcü Mahmut; Uzun süre burada ve diğer illerde çalıştım. Hayatımın beş senesi arada bir olmak üzere ülke dışında geçti.6 sene Irak’ta çalıştım. Gemilere girdim. Çalışamadım. Çıktım. Okul okuduğum sıralarda bile çat pat Türkçe biliyordum.

Kaçkar 53.com; Teşekkür ederim.

Gürcü Mahmut; Ben teşekkür ederim. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI