İHRACAT ARTINCA SIKINTI BAŞLADI !

İŞSİZLİĞE DEĞİL,YOĞUNLUĞA ÇARE ARANIYOR !

YÖREDEN HABER 13.08.2013 19:21:21 15 0
İHRACAT ARTINCA SIKINTI BAŞLADI !



Çillioğlu'ndan Sarp Sınır Kapısı İçin Öneri

Riport yönetim kurulu başkanı Asım Çillioğlu'ndan Sarp sınır kapısındaki yoğunluk için çağrı.

Sarp kapısında yaşanan olumsuz olaylar marjinal karalar alınmaz ise ihracat ve yolcu hareketlerinde yaşanan bu sorunlar çözümlenemez.

Çay Tv haberine göre;Sarp sınır kapısı ülkemizin Edirne sınır kapısından sonra yılın tamamında araç geçişlerinde yoğun çalışan tek kapı gibi durmaktadır.

Sarp kapıda yaşanan tüm sorunlar en üst düzeylere iletilmiş olmasına rağmen sorun neden çözümlenemiyor? Yeni çıkan yasalar ile birlikte artık ilçelerde Gümrük bölge müdürlükleri kurulamamakta. Kurulacak bölge müdürlüklerin yer seçimi yapılacak olduğunda zorunlu tercih kurulacak olan baş müdürlüğün yerinin il merkezi olmasıdır.

Bu kanun neticesinde ilçelerde önceden kurulan bölge müdürlükleri kaldırıldı ve kendilerine en yakın il merkezlerinde bulunan bölge müdürlüklerine bağlanmıştır.

Sarp sınır kapısına hizmet veren Hopa Gümrük baş müdürlüğü kapatılarak araç trafiğine ters istikamette olan Artvin il merkezine taşınması yerine Rize ili atlanarak Trabzon’da bulunan Doğu Karadeniz Trabzon bölge müdürlüğüne taşınmıştır.

Sarp sınır kapısındaki yaşanan olumsuzluklar incelendiğinde bu bölgeye emsal olabilecek olan Trakya’da iki komşu il Edirne ve Tekirdağ tek müdürlük değil iki ayrı baş müdürlük

olarak yönetilmesi Sarp sınır kapısındaki gibi Trakya bölgesindeki yoğun talepten kaynaklandığı ortadadır.

Sarp sınır kapısına hizmet veren Hopa Gümrük baş müdürlüğü kapatılarak Sarp sınır kapısına Trabzon ilinden hizmet vermeye başladı. Trabzon ilinden 200 km mesafede yer alan Sarp sınır kapısı bu mesafedeki bir baş müdürlükten yönetilemez olduğu bu yaşanan ve kronikleşen olumsuzluklar ile sürekli ortaya çıkmaya başlamıştır

Baş müdürlüklerde hizmet veren personellerin ilçelerde konaklama, eğitim, sosyal, sağlık, kültürel, yaşamsal ve ticari alanda hizmet alabilmeleri imkansız gibi durduğu için ilçelerde olan mermur personeli tayinleri döneminde ailelerini yanlarına getirmemekteler bu yaşanan sorunlar sonucunda ilçelerde bulunan baş müdürlükler kapatılarak il merkezlerine gönderildi.

Rize ilinde eğer Gümrük baş müdürlüğü kurulur ise sarp kapısında bulunan çoğunluk personelin Sarp Kapıya 60 dakika mesafede olan Rize ilinde yaşamayı tercih edecek olduğu ortadadır. Rize ili Hopa ve Sarp kapıya uzaklığı 100 Km yani yaklaşık Bir saatlik mesafede olduğu için bölge müdürü ve ekibi Sarp kapıya anında ve sürekli müdahale edebilecek konuma gelecektir.

Rize’de gümrük baş müdürlüğü kurulması ile bu bölgeye atanan memurlar artık ailelerini peşi sıra getire bilme seçeneklerini de kulana bileceklerdir. Sarp kapıya gümrük personelleri artık Baş müdürlüğün olduğu ilde yaşamayı seçecek olduklarından her gün servis araçları ile birlikte işlerine gidip gelme tercihlerini kullana bileceklerdir.

İlçelerde yaşamak zorunda olan devlet memurları hele gümrük memurları mesai esnasında kanunları uygulamak istediklerinde yoğun baskı altında kalmaktalar ve sınır kapı bölgelerinde yaşayan yerleşik halklar sınır kapı memurlarına baskı unsurları uygulamaya veya bu baskıları sürekli artırmaya devam ettiklerinden dolayı ilçelerdeki bölge müdürlükleri kapatılmıştır.

Rize’de kurulabilecek olan DOĞU KARADENİZ DENİZ ve KARA HUDUT KAPISI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ile birlikte İyidere vadisindeki Lojistik üs projesinin oluşumu ile Rize ili önemli ticari üs olma değerini koruyacaktır.

DOĞU KARADENİZ DENİZ ve KARA HUDUT KAPISI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ kurulması ile bu ile bağlanacak olan iller Rize, Erzurum, Artvin, Ardahan illerini kapsayan bir Baş müdürlük olabilir ise ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

DOĞU KARADENİZ DENİZ ve KARA HUDUT KAPISI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ile sınır kapısında yaşanan sorunlar ile ilgili araçların artık sarp kapıda beklemesine son verilebilir.

Alınacak yeni bir karar ile birlikte Çaykurun yaş çay alımında kullandığı randevu sistemi sarp kapıda uygulanır ise artık araçlar sarp kapıda değil Rize ilinde belirlenen bir otopark veya parklarda bekletilerek Sarp kapıda yaşana tüm olumsuzluklar ortadan kaldırılmış olacaktır.  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI