Hızlı Demiryolu Projesinin, Trabzon-Rize eksenine devam ettirilmesi Projesine sahip çıkalım

Mustafa BABAL İnş. Yük. Müh. Hızlı Demiryolu Yapım Dairesi Başkanı Emeklisi Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı; Doğu Karadenize alternatif çalışılan hızlı demiryolu hatları, Erzincan-Trabzon, Erzincan-Arsin ve Erzincan-Of-İyid

YÖREDEN HABER 2.11.2014 09:47:07 479 4
Hızlı Demiryolu Projesinin, Trabzon-Rize eksenine devam ettirilmesi Projesine sahip çıkalım
Erzincan’a Yaklaşan Hızlı Demiryolu Projesinin,
                 (Trabzon-Rize) Eksenine Devam Ettirilmesi Projesine   Sahip Çıkalım
Ankara- İstanbul arası başta olmak üzere hızlı tren projeleri başlamış ve hükümetler ciddi önem vererek devlet politikası haline gelmiştir. Bugüne kadar Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya ve Ankara- İstanbul hızlı tren hatları işletmeye açılmıştır.

Ülkemizde 2023 Vizyon projelerinde 10.00 km hızlı demiryolu ve 4.000 km konvansiyonel demiryolu yapımı programa alınmıştır. Diğer devam eden birçok projenin yanında, Doğu Karadenize daha çok yaklaştığından bizi öncelikli ilgilendiren Ankara- Sivas hızlı demiryolu projesi İnşaatı tüm hızıyla devam etmektedir ve Sivas- Erzincan hızlı demiryolu projesinin ise ihalesi yapılmıştır. Erzincan’a gelecek olan bir hızlı demiryolu, Trabzon- Rize eksenine 180 km yaklaştı demektir.

Demiryolu hatlarımız hep batı-doğu istikametindedir, kuzey-güney istikametinde ise demiryolu azdır. Doğu Karadenizde hiç yoktur! Trabzon’a ilk demiryolu, 1980’li yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bir proje ile Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon güzergahında çalışılmıştır. Bu hat, Erzincan-Tirebolu 206 km ve Tirebolu-Trabzon 72 km olmak üzere toplam 284 km’dir. Daha sonra Harşit Çayı üzerinde iki adet büyük baraj inşa edildiğinden ve  ekseriyetle dar vadilerden geçtiğinden, işletmecilik açısından hızlı tren hattını imkansızlaştırmıştır ve yakın tarihte konvansiyonel hat olarak projelendirilerek demiryolu programına dahil edilmiştir.

Doğu Karadenize alternatif çalışılan hızlı demiryolu hatları, Erzincan-Trabzon, Erzincan-Arsin ve Erzincan-Of-İyidere güzergahlarıdır. Alternatif hatlardan, Erzincan- Of güzergahının tercih edilmesi halinde Trabzon’a 40 km ve Rize’ye 20 km olması nedeniyle denize inen bir hızlı demiryolundan her iki ilimiz de aynı derecede faydalanacaktır. Kaldı ki bu hattın, Of-İyidere ovasında planlanan bir Lojistik Merkezine bağlanması çok önem kazanmaktadır. Çünkü karayolu ve denizyolunun bulunduğu bir Lojistik Merkezinin demiryolu entegrasyonu çok önemlidir ve olmazsa olmazdır. Aksi taktirde Lojistik kavramı ve işletmeciliği eksik kalacaktır.

Trabzon Rize arasına Erzincan’dan bağlanacak olan hızlı demiryolu hattı ile Karadeniz insanı Erzincan’a 1 saatte, Ankara’ya 4,5 saatte ve İstanbul’a 7,5 saatte gidilebilecektir. Yük taşımacılığı açısından değerlendirildiğinde; iç, doğu ve güney illerimizden ve GAP’dan Karadeniz’e, planlanan Lojistik Merkezimize, Karadeniz ülkelerine ve limanlarına önemli bir yük-yolcu ulaşım arteri açılmış olacaktır. Sivas-Erzincan hızlı demiryolu inşaatının temelinin atılacağı günden sonra Erzincan- Tirebolu konvansiyonel ve Erzincan-(Trabzon,Rize) hızlı demiryolu projesinin peşine düşmeliyiz. Bölgemizin geleceği, ekonomik kalkınması için önemlidir.
 
 Mustafa BABAL
 İnş. Yük. Müh.    
Hızlı Demiryolu Yapım Dairesi Başkanı Emeklisi  
Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Başkanı
 

Anahtar Kelimeler:
ali
2.11.2014 11:58:12
ne hızlısı kara trenede razıyız

Turan YILMAZ
2.11.2014 15:18:31
mustafa bey,sen daha nerde olduğunu bilmiyorsun, çıkmışsın proje üretiyorsun.federasyon başkanıyım diyorsunda nerde lapışkan, valılığın başkan olduğuna dair bir belgesi varmı elinde. yazık. sivas erzincan ,of,kulağı ters taraftan tutuyorsun.bu proje sahilden olur taki batuma kadar uluslararası boyutta.ben bunun projesini ve türkiyeye olacak maliyetini çıkardım. sen önce şu federasyon başkanlığını bir onaylat.

MBabal
2.11.2014 22:27:36
ben, var olan demiryolu projesinin rizeye kadar getirilmesi için gündeme getirdim. zaten mahkemelik olan başkanlık konusunda yargıtay ve mahkeme kararlarını meilinize gönderebilirim sn hemşehrim.

Abdullah KILINÇ
4.11.2014 16:10:17
rizeli başbakanımız ve cumhurbaşkanımız varken şu 14 yılda rize ye bir yatırım yapılmamışsa bizim sorumsuzlugumuzdur.bütünleşip rizeye cumhurbaşkanımız tayyip erdogan varken ne yaptırdıysak yaptırdık yoksa bundan sonraki yönetimlerde bir çivi çakılmaz.hala yayla yollarını yaptırmak için cebimizden 500tl odemeye devam ederiz.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI