Hemşin haberine sert tepki gösterdi

Karadeniz’in cennet köşelerinden, Rize’ye bağlı Hemşin’in kentsel dönüşüm projesi kapsamında tümüyle yıkılıp yeniden inşa edilmesi için, TOKİ 20 Mayıs’ta ihale yapacak. Ancak küçük bir sorun var; kasabalılar projeyi dava ett

YÖREDEN HABER 1.05.2014 18:39:36 16 0
Hemşin haberine sert tepki gösterdi
25.04.2014 tarihinde Hürriyet gazetesinde yer alan ‘’ Hemşin City Direnişte’’ haberi ile ilgili Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar haberi yalanladı. Habere tepki gösteren Bekar'ın açıklamaları şu şekilde;

Rize’nin Hemşin İlçesi’nin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar yaptığı açıklamada : geçen Cuma günü Hürriyet gazetesinde bir manşet vardı ‘’ Hemşin City Direnişte’’. Tabi bu haberle ilgili o ilgili gazetenin muhabiri bize de geldi röportaj yaptı. Tabi o röportajda bizim söylediklerimizin birkaç kelimesi yayınlandı. Esas mesele orda bir direniş şeklinde gösterilmesi. Öyle bir direnişin olmadığı, yani Hemşin’de kentsel dönüşüm sürecinin şimdi başlamadığı, yaklaşık 2006 yılında başlayan, benden önceki yönetim zamanında ilk çalışması yapılan 28.12.2008 tarihinde TOKİ ile yapılan protokol ile başlayan bir süreç.

Biz 2009 da göreve geldikten sonra bu projeyi ele aldık. Eksikleri noksanları varmı diye bir çalışma yaptık ve yolumuza devam ettik. 2006 yılında alınan bir meclis kararı vardı ve onunla ilgili Rize İdari mahkemesine dava açıldı. Rize İdari mahkemesi alınan Meclis kararının kentsel dönüşüm kararı ile ilgili karar olmadığına dair o meclis kararını iptal etti. Kentsel dönüşüm alanı ile ilgili meclis kararı alınmadan protokol imzalanmayacağı TOKİ ile yapılan 28.12.2008 tarihli protokolü de iptal etmiş oldu. Biz göreve geldikten sonra 04.05.2010 oy sayımı meclis kararı ile 5393 sayılı belediye kanununun 73. Maddesine istinaden 7 hektar alanı kentsel dönüşüm alanı ilan ettik.

Kanun derki kentsel dönüşüm alanı ilan ettiğiniz yerde kamuya ait yer varsa Bakanlar Kurulundan izin alınır. Bizde kentsel dönüşüm ilan ettiğimiz alanda 16.830 metrekare kamuya ait yer olduğundan dolayı İçişleri vasıtasıyla bakanlar kurulundan izin istedik ve Bakanlar kuruluda bize izin verdi. Projeye devam ettik. Tekrar TOKİ ile 04.04.2011 tarihinde yeni bir protokol yaptık. Çalışmalara devam ettik. O günden bu güne kadar vatandaşlarımızla yapılan görüşmeler sonucunda 34 bin metre kare yerin tapusunu toplu konut idaresine devrettik. 5 milyon 300 bin lire ödeme yaptık.

300’e yakın vatandaşımızla bedel karşılığında anlaştık, 7 vatandaşımızla dükkân karşılığı, 21 vatandaşımızla da konut karşılığı anlaşma yaptık. Kalan 6000 metrekare ile ilgilide bakanlar kurulu acele kamulaştırma 2942 sayılı kamulaştırma kararının 27. Maddesine istinaden bakanlar kurulundan yetki istedik. Bakanlar kurulu yetki verdi. O aşamada acele kamulaştırma davalarını aştık. 4 milyon Türk Lirası mahkeme tespit yaptı. Bedelleri de bankada hesapları bloke ettik.

Sürecimiz devam ediyor. Bakanlar kurulu kentsel dönüşüm alanı ile ilgili bakanlar kurulu kararı ile ilgili dava açtılar Danıştay’a. Danıştay bu dava neticesinde yerinde inceleme kararı verdi. Ege Üniversitesinden 3 tane bilirkişi tain etti. O bilirkişi heyeti geldi Danıştay’ın üyeleri ile birlikte inceleme yaptılar. İnceleme sonucunda seçilen yerin bilirkişi raporu bize geldi biz itiraz ettik. Seçilen yerin şehrin gelişmesine uygun olmadığını ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığına dair bakanlar kurulu raporunun iptali yönünde bilirkişi görüş bildirdi.

Tabiî ki bizde aldığımız bakanlar kurulu ve meclis kararlarının ilkelere göre değil kanunlara göre yaparız. Tabiî ki bizde aldığımız meclis kararları ve bakanlar kurulunun aldığı 5373/73 maddesine istinadendir. Yani biz kanunun dışında bir şey yapmadığımız için her ne kadar bu bakanlar kurulu kararı ile son Cuma günü itibari ile yürütmeyi durdurma kararı vermiş olsa bile biz ona 7 gün içerisinde itiraz edeceğiz.

Bakanlar kurulu kararındaki amaç kamuya ait yerler olduğundan dolayı oranın devrini alabilirsin ama izin almaktı. Gerekirse biz bakanlar kurulu ile görüşüp bakanlar kurulu kararını geri çekeceğiz. Bizim meclis kararı ile ilgili açılan bir dava olamadığını, o meclis kararı ile yolumuza devam edip inşallah 20 Mayıs da ihaleyi yapmış olacağız tüm hedefimiz budur.
O günkü medya ve gazetede çıkan haberler biz seçimde sandıkta hezimete uğrayan arkadaşlarımız acaba basın yolu ile nasıl bu projeyi durdururuz, engelleriz gibi bir çaba içindeler ama başaramayacaklar. Onlara o fırsatı vermeyeceğiz. Bu projede mağduriyet olabilir mi? elbette ki olabilir. Yani biz her şeyi dört dörtlük yaptık diye bir tezimiz yok. Mağdur olanda olur, olmayan da olur. Bunlar normaldir, bunlar karşılıklı anlaşma yolu ile olur.

Haber: Utku DEVRİMSEL - Ayşe OKUMUŞ //GelişimTV Haber Merkezi

ÖNCEKİ HABER İÇİN TIKLAYIN
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı