GESOB'dan fındık için 3 il önerisi

Giresun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, Giresun, Ordu ve Trabzon dışında kalan bölgelerde fındık üretiminin yasaklanmasını istediklerini söyledi.

YÖREDEN HABER 17.12.2014 08:59:47 12 0
GESOB
Kara, yaptığı açıklamada, Giresun, Ordu ve Trabzon'un, Türkiye fındık rekoltesinin yaklaşık yüzde 50'lik kısmını ürettiğini anımsattı.
Özellikle sanayisi yeterince gelişme göstermeyen Giresun ve Ordu'da ekonominin fındık tarımına endeskli olduğuna işaret eden Kara, 'Fındık, Giresun ve Ordu için hayati önem taşıyan bir ürün. Bölge ekonomisinin ayakta durmasını sağlamakta. Fındık, Giresun ve Ordu'nun olmasa olmazı' dedi. Son 50 yılda fındık tarım arazilerinin küçülmesinin yanı sıra sosyo ekonomik gelişmelerden kaynaklanan sorunların bölge halkını göçe zorladığını savunan Kara, 'Sanayinin yeterince gelişememesi işsizlik sorununu beraberinde getirdi. Yine fındık tarım alanlarının miraslar sonucu küçülmesi bölge insanını yeni geçim kaynakları aramaya iterek göçe zorladı. Bugün bölgeden göç etmiş yüzbinlerce bölge insanı, büyükşehirler ile yut dışında yaşıyor. Bu insanlara her yıl yenileri ekleniyor' diye konuştu.

Göç dalgasını geriye çevirmek, bölge ekonomisinin gelişimini daha da hızlandırmak için Giresun, Ordu ve Trabzon dışında kalan bölgelerde fındık tarımının yasaklanmasını isteyen Kara, şöyle konuştu: 'Bu coğrafyada fındık dışında başka bir ürünün tarımını yapmak neredeyse imkansız. Fındık buraların ana ürünü. Başta Batı ve Orta Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde de bugün fındık üretilmekte. Verimli bu topraklarda fındık dışında da birçok önemli ürünün üretimi mümkün. Buralarda fındık üretimleri yasaklanmalı, üreticiler diğer ürünlere yönlendirilmeli. Giresun, Ordu ve Trabzona ise fındık dikim alanlarının verim miktarının artırılmasına yönelik projeler geliştirilmeli ve destekler sağlanmalı. Kaliteli ve verimli fındık üretimi yapılması durumunda Türkiye'nin fındık rekoltesi bu üç ilden rahatlıkla karşılanabilir. Ayrıca üç ilde yaşayan üreticinin gelir düzeyi artmış olunur, hem de yaşanan göç dalgasında geriye dönüşler başlar.' Geçmişte fındık tarımının Doğu Karadeniz dışında yasaklanmasına yönelik kanunlar çıkarıldığını kaydeden Kara, ancak bunların yeterince uygulanmadığını sözlerine ekledi. yeşil giresun

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı