Festival'den arda kalanlar

Festival'den arda kalanlar

YÖREDEN HABER 28.01.2018 16:43:17 301 0
Festival
Hikmet Haberal(Turizmci)
'İşimiz turizim' diyerek yola çıktım.Tabiatın içinde yaptığım çalışmalarım ve araştırmalarımın bir parçası da festival ve şenliklerdir.
Ayder yaylası turizm merkezinde geleneksel olarak düzenlenen ve 11.si yapılan festivali her yıl takip eder ve eserlerimde bunlarla ilgili bilgiler verir gördüğüm eksiklikleri ilgililere ulaştırırım.
Yeni bir şenlik festival için Pazar ilçemizden dostlarla birlikte Çamlıhemşin ilçemize geldim. Buradan Ayder dolmuşuna bindim amacım festivale giden misafirlerin duygu ve düşüncelerini festival hakkında bilgilerini almaktı.
İyi de oldu.Dolmuşlar Aydere kadar gidiyorlar.Ayder kaplıca girişinde dolmuşdaki misafirler yani biz indirildiler.
Tüm tur otobüsleri acentalar ve özel araçlarla Ayder'e girmeden geriye doğru sırayla park ediyorlardı.
Kolluk kuvvetleri Ayder'de oluşabilecek trafik karmaşasına ve her türlü olumsuzluğa önleyici önlemler almışlardı.
Vatandaşları kurallara uyduğu yolda servis içinde sohbet ettiğim kişilerin çoğu festivalin yeterince tanıtımı ve reklamının yapılamadığını belirttiler.
Pazar'dan Ayder'e kadar yolculuğumuz sırasında yol üzerinde hiçbir kar yoktu.
Şenlik alanına vardığımızda 5, 6 cm kar mevcuttu.
Bu kar etkinliği olumsuz yönde etkilemedi.
Gallerdüzü mevkiinden sonra Avusor deresi üzerindeki köprüden yol kapatılmıştı nedenini sordum verilen cevap daha önce araçlarla karlı yollarda gidip mahsur kalanlar olduğu için böyle bir yönteme başvurulmuşlar.,
Bu bölgeden yukarıya doğru çıkıp galeri düzü Hacizeni ve Gunç yaylalarını fotoğrafladım Kavrun dağ evleri sahibi Hüseyin Şahin'in kar aracı diğer adıyla tırtıl ile gezintiler yaptık.
Bu bölgelerde dizimize kadar kar vardı.
Alanlarda şenliklerdeki Eğlence programların iptal edilmesi Ayder'e gelenleri fazla etkilememişti.
Kalabalık bir topluluk vardı ve gece yarısına kadar gelenler oluyordu.Kayak Federasyonu oradaydı.Gösteriler sundu.
Gelenlerin %80'i şehir dışından özellikle yakın illerden ve yurtdışından gelenlerden oluşuyordu.Yani Türkiye buradaydı.Her Plakadan araç mevcuttu.
Gelen konuklar Şamiyellerle, naylon poşetlerle kayak zevkini çıkardılar.Bazen olumsuz vakaallar oldu.Bu da eğlencenin tuzu biberi sayıldı.Ziplayanlere bindiler, lazkarla kaydılar, fotoğraf safari-için kar yürüyüş yaptılar, çoban ateşi eşliğinde tulum çalınıp türküler söylediler, horonlar oynandı.Yani ne ararsan vardı.
Büyük neşe ve coşkuyla günün sonunda gözlemlediğim bazı önerileri sunmak isterim.
Bunlar minibüslerle dolmuşlarla aydere gelenleri girişte bırakmayıp da Gallerdüzü mevkisine kadar çıkarmaları önerilebilir.Sebebi ise gelen insanlar şenlik alanından yukarıya doğru pek çıkmıyorlardı.
Geçenler ise gelin türlü şelalesine kadar çıkıp burada fotoğraf çekip geriye şenlik alanına dönüyorlardı.Oysaki Gallerdüzü mevkii ve yukarısında Avusor deresi yatağandaki işletmelere yakın yerlere bıraksalardı hiç olmazsa bu işletmeleri de görürler oralardan yiyecek içecek her türlü ihtiyaçlarını temin edebilirlerdi.
İşletmeleri de ekonomik anlamda gelir bırakabilirlerdi.Kısaca bu işletmeler adeta yetim kaldı.

Şenlik alanına yakın işletmelerde yiyecek içecek hizmeti sunanların yerel yani yöresel ürünlerin sunumuna önem vermeleri gerekmektedir.Kendi markamız olan ürünleri ön planı koymalıyız, bunları bir marka haline getirmeliyiz, işletmelerde sabit bir fiyatlandırma sistemi olmalıdır, bunuda ilgili kurumun kontrolü eşliğinde yapılmalıdır.

Şenlik büyük bir coşkuyla sevgiyle bitti ufak tefek bazı yaralanmalar oldu fakat önemli bir şey olmamıştır.
Hiçbir üzücü olayların yaşanmadığı bir etkinliği yaşamanın mutluluğuyla Ayder'den ayrılıyoruz Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum Ayder her şeye rağmen cazibesini çekiciliğini koruyor.
Son olarak önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum Rize yaylaları rize turizmi ile ilgili sorunlar mevcut durum ve çözüm önerilerini yapmış olduğum kitaplarımda detaylıca her şeyi anlattım.

Milli park girişinden itibaren yaklaşık 7 metre araç kuyruğu vardı insanlar aşırı bir kalabalıkla Ayder Yaylası'nı şekillendirmişti. Kar yağışını izlediler, karda her türlü etkinlikler yaptılar Ayder ’in doğasına tabiatına her şeyine doydular

Ayder bir markadır ancak devletin desteğiyle devlet tarafından yapılmalı.

Davos olacak diyenlere ben de diyorum ki Ayder birinci Davos olur. Davos ancak ikinci olur; uluslararası organizasyonlarda var sadece Davos ancak Ayder her zaman var 12 ay turizm faaliyeti yapılabilmektedir, kış turizmi etkinlikleri her türlü baharda yazdaki etkinlikler yapılabilmektedir eğer Ayder’de uluslararası organizasyonlar yaparsak dünyada bir numaralı marka oluruz; ancak bunu yaparken koruma kullanma ve kullanma bilinciyle hareket etmeliyiz .Ayder de yeni düzenlemeler getirilmeli bu sadece bina yerleşkeleri ilgili olarak değil Alt yapı ve üst yapısıyla yeniden planlama programlama yapılmalı bunu yaparken de daha önce yapılan hatalar yapılmamalı.

Demek istediğim alanda ve akademik olarak uzman eğitimli bölge bilgisi ile her türlü donanıma sahip kişilerden faydalanmalı işi ehli kişilerle yapılmalı devlet Ayder’e el atmalıdır. Burada en büyük avantajımız ise yeni yapılacak olan Rize Artvin havalimanı bizim için bölgemiz için büyük bir fırsattır, bu ölçüde yeniden dizayn edilmeli düzenlemeler yapılmalı

İlgi duyan okumak isteyen bir şeyler öğrenmek isteyen kafalarındaki soruların cevaplarını bulmak isteyenler bu eserlerimi alıp okuyup bilgi sahibi olabilirler,Ayrıca Zeytin Dalı Harekatına katılan Türk Silahlı Kuvvetlerine Allah tan başarılar diliyor,ölenlere rahmet diliyorum ve tüm hemşerilerime tüm ülkeye sevgi ve saygılarla


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI