El emekleri tek tek yok oluyor!

Makineleşme El sanatlarını yok ediyor.

YÖREDEN HABER 9.09.2013 11:08:08 21 0
El emekleri tek tek yok oluyor!

Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesi Keşan Dokumacılar Dernek Başkanı Abdullah Kul, Karadeniz kadının giysisi keşanın el tezgahlarından makinede dokunmasıyla birlikte bitme noktasına geldiğini belirtti.

“Çarşıbaşı Keşanı” adının tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduklarını ve tescil aldıklarını belirten Abdullah Kul, keşanın ana vatanı ve dokunup üretildiği yerin Çarşıbaşı ilçesi olduğunu söyledi.
Baba ve dede mesleği olan Keşan dokumacılığını çocukluğundan beri yaptığını Abdullah Kul, “O zamanlar keşan, Samsun’dan Rize’ye kadar önemli bir pazara sahipti. 1970 yılından sonra tekstildeki gelişmeler neticesinde Keşan dokumacılığı azalmaya ve talep görmemeye başladı. Çarşıbaşı Kaymakamlığı tarafından Keşan ve Peştamal El Dokumacılığı’nın desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 1997-1998 yıllarında iki proje hazırlandı ve uygulandı. O zamanlar Keşan özellikle İlçeye bağlı bulunan Kavaklı köyünde ve çevre köyle de yapılıyordu. O yıllarda Keşan dokuma tezgâhlarımızın sayısı 10 ila 15 arasına kadar düşmüştü. 2000’li yıllarında Çarşıbaşı Kaymakamlarımızdan Şükrü Çakır ilçede keşan dokumacılığını köylere hizmet götürme birliği adı altında yaptığı çalışmalarla dokumacılığı üst seviyelere getirdi ve 200 dokuma tezgahına ulaştık” dedi.

KEŞANIN BİTME NEDENİ MAKİNEYE GEÇMESİYLE BAŞLADI

Kul, keşanın bitme noktasına gelmesi makineye geçmeyle birlikte olduğunu ifade ederek, “Keşan, bölgemizdeki bayanların hem yöresel hem de geleneksel olarak pazarda, bağda bahçede giydikleri giysidir. Bazı tezgâh sahibi arkadaşlarımız keşanı makinede dokuyalım düşüncesinden hareketle son iki yıl içinde ilçemize getirdikleri makinelerle işçiliği ucuza getirme hesabı yaptı. Böyle olunca kaliteden ve iplikten taviz verildi. Yani keşana benzer ürünleri makinede dokumaya başladılar. Bu dokumacılık, alıcı anlamında karşılığını bulmadı. Esas olan el dokumacılığı makineye geçince işi kalitesi fark edildi. Keşanın bitme noktası makine ye geçmeyle birlikte oldu. Alıcı dibe vurdu. Makineye geçen tüm arkadaşlarımız şu an ekonomik çıkmazda. Keşan dokumacılığının değeri dibe vurdu” dedi.(ÇAY TV)

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI