Dünya Şampiyonu Salih Bora Rize'de

Milli güreşçi Salih Bora, 1966-1969 yılları arasında İstanbul’un Aksaray semtinde o yılların en meşhur Liselerinden olan Pertevniyal Lisesinden okul arkadaşı olan, Çevre Eski Bakanı, Çaykur Genel Müdür ve Çaykurspor Kulübü Başkanı

YÖREDEN HABER 25.03.2016 14:07:53 131 0
Dünya Şampiyonu Salih Bora Rize
Rize’de geçen hafta sonu yapılan, Türkiye Güreş Federasyonu Gençler Grekoromen Türkiye Şampiyonasına, Güreş Federasyonunun davetlisi olarak katılan, Eski grekoromen Güreş Dünya Şampiyonu, Milli güreşçi Salih Bora, 1966-1969 yılları arasında İstanbul’un Aksaray semtinde o yılların en meşhur Liselerinden olan Pertevniyal Lisesinden okul arkadaşı olan, Çevre Eski Bakanı, Çaykur Genel Müdür ve Çaykurspor Kulübü Başkanı İmdat Sütlüoğlu ile yıllar sonra Rize’de bir araya gelerek hasret giderdiler, o yıllara ait anılarını yâd ettiler.

Çaykur Genel Müdür ve Çaykurspor Kulübü Başkanı İmdat Sütlüoğlu’nun Rize’de gerçekleşen, Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonasına, Güreş Federasyonun davetlisi olarak katılan, Dünya Güreş Şampiyonu Salih Bora’nın Rize’de üç gün devam eden müsabakalar boyunca, İstanbul Pertevniyal Lisesinden sıra arkadaşı olan Salih Bora’yı misafir ederek, öğrencilik yılarındaki anılarını tazelediler.

Çaykur Genel Müdür ve Çaykurspor Kulübü Başkanı İmdat Sütlüoğlu, “Giresun, Tirebolu’lu hemşerim olan ve İstanbul, Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında bulunan, eski ismi Mahmudiye Mektebi olarak bilinen, İstanbul Pertevniyal Lisesinden arkadaşım, Türk güreşine ismini altın harflerle yazdırmış, eski Dünya grekoromen milli güreşçimiz okul arkadaşım Salih Bora kardeşimi bir hayli zaman sonra güreş müsabakaları vesilesiyle memleketimde ağırlamaktan, okul hatıralarımızı yeniden paylaşmaktan büyük sevinç ve mutluluk duydum. ”diye konuştu.

Eski Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonu, Rize-İyidere eniştesi Milli Güreşçi Salih Bora, “1966-1969 yıllarında İstanbul Pertevniyal Lisesinde okurken aynı sıraları paylaştık. Aradan geçen uzun bir zaman sonra, farklı görevlerimiz nedeniyle bir ayara gelmedik. Kader bizleri Rize’de gerçekleşen Türkiye Gençler Güreş Şampiyonası vesilesiyle bir araya gelebildik. Bu birliktelikten duyduğum memnuniyeti ve aldığım duygusal ve manevi hazzı unutman mümkün değil, daha öneki hükümetlerde Çevre Bakanlığı yapmış, ülkemizin ve Karadeniz bölgemizin en önemli kuruluşunun başında bulanan, okul arkadaşım İmdat Sütlüoğlu beyin Türk güreşine bu zaman kadar, bundan sonrada Türk güreşine büyük katkılarda bulanacağına bütün kalbimle inanıyorum. Burada şahsına ve tüm güreş camiasına göstermiş olduğu sıcak, çok samimi misafirperverliğe çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Salih Bora kimdir?
Güreşe 1970'te Altınay Kulübü'nde başladı. İlk altın madalyayı 1972'de Ankara'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda grekoromen stilde (48 kg’da) aldı. 1975'te İstanbul Demirspor Kulübü'ne geçti. 1979'da Anadoluhisarı Spor Akademisi'ni bitirdi.

Grekoromende 48 kilonun başarılı güreşçilerinden biri kabul edildi. Dünya Şampiyonası'nda 3 kez ikincilik kürsüsüne çıktı (1977, 1981, 1982). 1975'te Balkan şampiyonu ve 1981'de Avrupa üçüncüsü oldu. Akdeniz Oyunları'nda iki kez (1975, 1979), İslam Oyunları'nda bir kez (1980) şampiyon oldu. 1979 ve 1981'de Sedat Simav Vakfı Spor Ödülü'ne değer görülen Bora, 1982'de Türkiye'de Yılın Sporcusu seçildi. 1972-84 arasında milli mayoyu 54 kez giydi.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda dördüncü olduktan sonra güreşi bırakarak antrenörlüğe başladı. Türkiye ve Azerbaycan milli takımlarında antrenörlük yaptı.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI