Doğal Bitkiler Kitabı Çıktı

Artvin Valiliğinin koordinesinde yürütülen, finansmanını Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün sağladığı 'Artvin ili Bitkisel Tür Çeşitliliğinin Tespiti ve Artvin'in Doğal Bitkileri' adlı proje kapsamında hazırlanan “Artvin'in Do

YÖREDEN HABER 2.05.2016 19:50:08 27 0
Doğal Bitkiler Kitabı Çıktı
Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlen tanıtım toplantısına Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Uğurcan Gençay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet DUMAN, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Dilberoğlu, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Shota Rustaveli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murman Davitadze, bazı daire amirleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Kitabın tanıtım toplantısında slayt sunumu eşliğinde bir konuşma yapan Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Artvin'in sahip olduğu 2 bin 727 civarındaki bitki çeşitliliği ile Türkiye'nin en zengin birinci ili olduğunu söyledi.

Yaklaşık iki yılda tamamlanarak basılan kitapta, Artvin'in doğal güzelliğiyle ünlü coğrafyasında yetişen doğal bitkileri gösteren bin 200 farklı bitki türüne ait 3 bin adet bitki fotoğrafının yanı sıra bölgenin eşsiz güzelliklerini yansıtan manzara fotoğraflarının yer aldığını anlatan Eminağaoğlu, 'Proje ekibimiz tarafından 2013-2015 vejetasyon periyodu içerisinde yaklaşık 195 gün arazi çalışması sonucunda 25 bin civarında bitki örneği toplandı. Artvin'de 137 familya 761 cinse ilişkin toplam 2 bin 727 bitki taksonu isimlendirilmiştir' dedi.

Prof. Dr. Eminağaoğlu, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden birinin de Artvin olduğunu belirterek, 'Artvin sahip olduğu 4 önemli bitki ve doğa alanı, 1 biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 2 tabiat parkı ile biyolojik çeşitlilik açısından, ülkemizin en önemli illerinden biridir' dedi.

Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Shota Rustaveli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murman Davitadze ise, büyük bir özveri ile hazırlanan kitabın Artvin florası için çok önemli olduğu gibi tüm dünya içinde önemli bir eser olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Davitadze; endemik türleri barındıran Kafkasya bölgesinde bu türlerin bilinmesinin önemine dikkat çekerek,” Bu kitap sadece botanikçiler için değil tüm bilim adamları için yol gösterici olacaktır. Batum Shota Rustaveli Üniversitesi ve Batum Botanik Bahçesi adına güzel çalışmalarınızdan ve davetinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Artvin Valisi Kemal Cirit ise, doğal güzellikleriyle ünlü ve sakin şehir unvanı alan Artvin'in bağrında barındırdığı 2 bin 727 adet zengin bitki çeşitliliği ile hem Türkiye'de hem de Dünya’da marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Artvin'in doğal bitkilerinin bir kitapta toplanması amacıyla bir proje başlattıklarını belirten Vali Cirit, 'Endemik ve endemik olmayan yaklaşık 3 bin bitki türüne ev sahipliği yapan bir İl konumundayız. Bitki turizmine özellikle ev sahipliği yapabilecek konumda olduğumuzu da belirtmek isterim. İşte bunu Artvin Çoruh Üniversitemiz ve hocamız bu konuda çalışması bizlere göstermiş oldu. Önümüzdeki süreç içerisinde bu kadar bitki yoğunluğunun yaşandığı bu kadar bitkiye ev sahipliği yapan bir coğrafyada bitkiden yeterince yararlanılabilecek ortamın olmadığını görmekteyim. Bu süreç içerisinde özellikle üniversitemiz olur, sivil toplum kuruluşları olur tıbbi alanda yararlanabilecek bir yöntemi bulmamız gerektiğini düşünenlerdenim. Bu bitkiler sadece dağlarımızı süslemesinler, insanlığın ortak paydasına da katkı sunabilecek hale getirmesi gerekiyor. Ayrıca gurme sektörünün özellikle bu bitki çeşitliliğini sofralarımıza taşımasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Biz Artvin’de maalesef bitkileri, ne bu alanda nede sofralarımızda çok çeşitlilik arz eder vaziyette kullanamamaktayız. Bunu Ege ve Akdeniz iyi bir şekilde başarmış durumdadır. Karadeniz’de de başarabileceğine inanıyorum ve bu alanda gerekirse kurslar olur başka alanlar olur halk eğitim merkezleri olarak da bizler katkı sunmaya hazırız.” dedi.

Artvin’in geleceğini eğitim ve turizm ile şekilleneceğine inandığını ifade eden Cirit,” Artvin, geleceğini eğer eğitim ve turizmle şekillendirecekse, bu alana katkı sunabilecek olan her alanda kamu yöneticileri olarak bizler ve sivil toplum kuruluşları ile Çoruh Üniversitesi ve onun genç öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ve üniversite öğrencilerimiz ile başarabileceğimizi düşünmekteyim. Çoruh Üniversitesinin genç ve dinamik hocası başta olmak üzere işin mutfağında görev alan herkesi değerli çalışmalarından dolayı kutluyor ve tebrik ediyorum” diye konuştu.
Etkinlik, katılımcılara 'Artvin’in Doğal Bitkileri” kitabının dağıtılmasıyla sona erdi. 
Artvin Valiliği

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı