ÇOK ÖZEL BİR DAVRANIŞ SERGİLEDİLER

Bu yararlı etkinlikte konuşmacı olarak Borçka Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi olan Seda İkinci görev aldı.

YÖREDEN HABER 15.02.2014 16:27:28 16 0
ÇOK ÖZEL BİR DAVRANIŞ SERGİLEDİLER
Her yılın Şubat ayında gerçekleştirilen ‘Sigarayı Bırakma Eğitimi’ bu yıl da 14 Şubat Cuma günü saat 14:00’da Borçka Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu’nda gerçekleştirildi.

Yaklaşık 30-40 civarı Borçkalı vatandaşımızın katıldığı seminerde konuşmacı olarak Eğitim Hemşiresi Seda İkinci görev aldı. İlk olarak sigaranın dünyayı tehdit eden bir zehir olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan İkinci, sözlü anlatımın yanı sıra slâytlar ve görsel imajlarla da anlatımını güçlendirdi.

Konuşmasına sigaradaki zehirler konusundan başlayan Eğitim Hemşiresi İkinci şunları söyledi: “Aseton (Boya sökücü),Nikotin (Böcek öldürücü),Karbon monoksit (egzozlardaki zehirli gaz),Hidrojen siyanür (Gaz odalarında insan öldürmek için kullanılmış.),Toluidin (Kanser yapıcı madde),Arsenik (Fare zehiri),DDT (Haşarat öldürücü) ,Benzpiren (kanser yapıcı), Fenol maddeleri sigaranın içinde bulunan başlıca zehirleyici unsurlardır. Öte yandan sigaranın başlıca zararlarına değinmek gerekirse; Kalp krizi, damar tıkanıklığı ve kangren geliyor. Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 1/3’ünün sebebi sigaradır. Sigaranın çok ciddi bir şekilde bağımlılık yaptığına da değinmeden olmaz. Hatta öyle ki; İnfarktüs geçiren bir insanın sigarayı bırakamaması, sigaranın ne kadar büyük bir bağımlılık yaptığının açık bir kanıtıdır. İnsanlara öleceklerini bile bile, sigara kendisini içirtmektedir. Sigara tiryakilerinin %10-15 kadarı akciğer kanserinden ölür. Bundan çok daha fazlası da kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybeder. Bu iki hastalık sigara tiryakilerinin başlıca ölüm nedenidir. Diğer bir konu ise erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlığa neden olmasıdır, çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat arttırır. Kadınlarda ise erken menopoz ve kısırlığa neden olan sigara beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülmesine sebep olur. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve erimesine neden olur. Bunların yanı sıra cilt kırışıklıkları ve derinin görünümünün bozulması da söz konusudur.
        Dünya Sağlık Örgütü (WHO); sigara alışkanlığının, dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan etmiştir. Görüldüğü üzere zararları saymakla bitmeyen sigaranın insan yaşamı için hiç de iyi bir şey olmadığını anlamış bulunmaktayız. İçmeyelim içirmeyelim, eğer çocuklarımızın içmesini istemiyorsak bizde sigara içmeyelim. Sigarasız bir yaşam geçirmeniz dileğiyle. Teşekkürler.” Diyerek sözlerini bitirdi. 08 Haber(Artvin)

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI