Çobanlık zor ama bir o kadar da zevklidir

Çobanlık zor ama bir o kadar da zevklidir

YÖREDEN HABER 30.10.2018 13:24:15 197 0
Çobanlık zor ama bir o kadar da zevklidir

Kaçkar53.com

Pazar- Pazar’dan başlayan ve koyun sürüleriyle sabahın ilk ışığından, akşam saatlerine kadar yollara düşünen çobanlar 5-10 günün sonunda yollarda konaklaya konaklaya Çamlıhemşin Sıra Köylere oradan da Verçenik yaylasına ulaşıyor.Rize’nin Pazar ilçesinde Çay ocağında Çobanlardan Yusuf Kızılhan ve Cengiz Taşçı ile “Yaylalarda neler yaşadınız” sohbeti yaptık. Sürü sahibi Yusuf Kızılhan ve Cengiz Taşçı, koyunlarını yaya olarak yaylaya götüren çobanların en büyük sorununun araçların geliş ve gidişlerinde koyunun içerisinden geçişi esnasında yaşandığını söyledi. Kızılhan ve Taşçı,Yaylamıza yaklaşık yürüyerek 5 ila 10 gün arasında konaklayarak gidiyoruz. 5 ay yaylada kalıyoruz. Bu iş emeğimizin karşılığını azda olsa veriyor. Koyunlarımızı Bu yaylaların eteklerinde, zirvelerinde 5 ay boyunca diğer sürü sahipleri ile birlikte yayıyoruz. Bizler bunu her sene yapıyoruz her anı bizim için çok zevkli geçiyor ama bazen de zorlandığımız oluyor sürüleri kontrol altında tutmak ve sağ salim yaylaya ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Çamlıhemşin’e bağlı tüm yaylaları en az 3 kez turluyoruz. Gezmediğimiz bölge yok' dediler

Çoban bulmakta zorlandıklarını belirten Kızılhan ve Taşçı, 'Gençlerimizin çoğu çobanlık yapmak istemiyor ve büyük oranda gençlerimiz gurbete gidiyorlar. Bizlerden sonra bu mesleği yapabilecek çobanlar bulamıyoruz. Biz bu mesleği 40 yıla yakındır yapıyoruz. Kendimize ait sürülerimiz var dönem dönem satıyoruz ama her yaz sezonu açıldığında koyunlarımız mutlaka oluyor. Bu senede havaların ısınmasıyla yayla yollarına düştük ve 5 ay boyunca yaylada kaldık. Bizim en büyük sıkıntımız artık çoban yetişmiyor ve gençlerimiz bu mesleğe ilgi duymuyor. İlerde korktuğumuz tek şey ise bu mesleğin bitmesi. Biz bu mesleği atalarımızdan devraldık ve mesleği ömrümüzün sonuna kadar sürdüreceğiz' ifadelerini kullandı.

Hayvanları çok sevdiklerini belirten Kızılhan ve Taşçı, 'Biz kendimizi bildik bileli bu mesleği yapıyoruz ve hayvanları çok seviyoruz her yıl sevinç içinde çıktığımız yayladan hüzünlü bir şekilde dönüyoruz. Şu an hayvanlarımız Goluna ve Meydan köylerinde kalıyor. Bizde bir kaçamak yaparak Pazar’a geldik. Ve akşam döneceğiz. Buralar bize mahpushane gibi geliyor. Ruhumuz daralıyor. Alışveriş içinde gelmek zorundayız” dediler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI