ÇILDIR GÖLÜYLE BULUŞTURDU

ÇILDIR GÖLÜYLE BULUŞTURDU

YÖREDEN HABER 12.02.2019 10:55:31 123 0
ÇILDIR GÖLÜYLE BULUŞTURDU

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin'den yaklaşık 160 kilometre olan Ardahan'ın Çıldır ilçesinde bu yıl 6'ıncısı düzenlenen 'Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni' renkli görüntülere sahne oldu. Şölene Artvin’den yoğum katılım sağlandı.

Dünyada donan göl üzerinde yapılan tek ve ender şölenlerden olan Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şölenine bu yıl Artvin’den Atabarı Turizm ile 71 kişi katıldı. Çıldır Gölü şenliği için tur düzenleyen TÜRSAB’a üye Atabarı Turizm şirketi sahibi Erhan Gazihan bu şenliğe gitmek isteyenlere tur fırsatı sununca 71 kişi katıldı. Sabah 09.00’da Halitpaşa Meydanından hareket eden 2 minibüs 1 midibüs saat 12.00’de Çıldır Göl’üne ulaştı. Yoğun araç trafiği nedeniyle insanlar 3-4 kilometre yürümek zorunda kaldı.

Yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımın olduğu 'Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni' renkli görüntülere sahne oldu. Halk oyunları gösterisinin ilgiyle izlendiği şölende, Ardahan’ın tarihi ve kültürel değerleri kara yansıtıldı. Şölende Atlı kızak yarışları, Rahvan at yarışları, Atlı okçuluk yarışı, Buz pateni gösterisi ve çeşitli etkinliklerin yanı sıra Beşiktaş Spor Kulübü U12 Futbol Takımı Şırnak UYAFA takımı arasında yapılan gösteri maçı izleyenleri büyüledi.

'Çıldır Gölü, ülkemizin en derin ve donan tek gölüdür'

Vali Mustafa Masatlı ise tarihi, coğrafi ve toplumsal açıdan Ardahan'ın önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti. Vali Masatlı, 'Yüzyıllardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, sayısız maddi ve manevi kültürel öğeyi bir araya getirmiş, kıtalar arası köprü kurmuş bu coğrafya pek çok farklı sosyal yapıyı bir arada yaşatabilmiştir.

Burası da bugün ülkemizin farklı kültürel zenginliklerini bir araya getiren çok güzel bir örnektir. Çıldır Gölü bölgemizin 2. büyük gölü ve ülkemizin en derin ve donan tek gölüdür. Bu haliyle bile bir çok güzelliği ve imkânı bizlere sunmaktadır.

Aramızda kardeş Azerbaycan, Gürcistan ve İran ülkelerinden gelen misafirlerimiz vardır. Katılımlarından dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum. Çıldır gölümüzde farklı dallarda yarışacak olan sporcu ve katılımcılara da buradan başarılar diliyorum. Farklılıkların bizleri zenginleştirdiği, birlik ve bütünlüğümüzün daim olduğu daha güzel günler temenni ediyor bu şölenimizin yapılmasında kattı ve emeklerinden dolayı Sayın Bilal Erdoğan’a, Federasyon yetkililerine ve tüm katkı sunan herkese teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Çıldır Belediye Başkan Kemal Yakup Azizoğlu, 'Bu yıl sezon geç başladı. Yani çok önceden atlı kızakların göl üzerinde gösteri yapması gerekirdi. Ancak havalardan dolayı donan göl tekrar eriyince olmadı. Göl şu an yeniden donmaya başladı. Etkinliğe bu yıl yurt içi ve dışından daha çok katılım olacak Şölen için çok sayıda rezervasyon aldık İsviçre'de de tanıttığımız Çıldır Gölü artık Türkiye'ye mal oldu, sınırlarını aştı. Bugün burada bunu hepimiz görüyor ve büyük bir mutluluk yaşıyoruz. ”dedi.

Şölende Artvin ekibi donan göl üzerinde faytonla gezerek, ata binerek, kar motorlarıyla turlayarak güzel bir gün geçirdi. Göl üzerinde Atabari, düzhoron, Hemşin horonları, zeybek, erik dalı, Karadeniz üç ayak, Halay gibi Türkiye’nin 7 bölge 7 iklim oyunlarını harmanlayarak oynadı. Artvin kaçak iddaa ekibinin her oyunu büyük ustalıkla oynamasını izleyenler hayranlıkla alkışlayarak gelecek yıl yapılacak şenlikte de bu ekibi görmek istediklerini dile getirdi. Gelecek yılda da buraya gelmek isteyenler, Atabari Turizm Erhan Gazihan’dan tur düzenlemesini istedi. Gelecek yıl için daha hazırlıklı, Akordeon, Tulum ve seyyar ses sistemi ile gelmek gerektiğinin anlaşıldığını belirten katılımcılar güzel ve farklı bir gün geçirdiklerini belirterek Atabari Turizme teşekkür etti.

Çıldır Gölü Turu düzenleyen Atabari Turizm tur şirketi sahibi Erhan Gazihan geziyle ilgili yaptığı açıklamada; ”Ülkemiz, dünyanın en güzel coğrafi bölgesinde yer alır. Düşünün 4 mevsimi aynı anda yaşayan kaç ülke var. Antalya’da denize girerken, Çıldır’da dünyanın donan tek gölü olan Çıldır Gölünde Kristal Göl Uluslar arası festivali yapılıyor. Ardahan Artvin’e çok yakın. Bu şölen için tur düzenledik. 71 kişi ile Çıldır’a gittik. Yollar güzeldi, hava güzeldi. Kısaca her şey çok güzeldi.

Atabari Turizm olarak bu tür etkinlikler için tur düzenlemeye devam edeceğiz. Örneğin, her yıl Erciş’te yapılan “İnci Kefali Festivali için de tur düzenleyebiliriz. İnci Kefali Festivali’de çok ilginç doğa olayını sunuyor. Tuzlu sudan, çıkıp tatlı suya geçmek isteyen balıkların zorlu engelleri aşarken ortaya çıkardığı görüntüyü 10 binlerce insan görmeye gidiyor. Ben bunu örnek olsun diye söyledim. Tur şirketi olarak Uzungöl’den, yaylalara, turistik yerlere tur düzenlemeye devam edeceğiz. İl içinde de bir çok organizasyon gerçekleştirmekteyiz. Atabari Turizm’i tercih eden herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI