Çay'lar usulüne uygun mu gübreleniyor

Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesinin, setlerin üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesinin yanlış olduğunu belirten Akman, böyle uygulama yapılmasının çay bitkisinin zarar görmesine ve bitkinin g

YÖREDEN HABER 23.03.2014 16:18:23 51 0
Çay

Çay gübreleme işlemleri hızla devam ediyor.Kimyasal gübre verilecek tarlalar ve miktarları uzmanlar tarafından açıklanmasına rağmen vatandaşlar hala kendi tarzında Gübreleme işlemlerine devam ediyor.

Bu konunun Çay Üreticilerine ÇAYKUR uzmanlarınca mutlaka eğitim verilerek bilgilendirilmesi gerektiği görüşü üreticilerin de ortak düşüncesi.Havaların olumlu geçmesi Çay filizlerinin erken büyümesine sebebiyet verirken,diğer yandan üreticiler gübre işlemini yaparken bu konuyu da göz önüne almadıkları görülüyor.

UZMAN GÖZÜYLE TARLA VE GÜBRELEME İŞLEMLERİ
Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için doğru gübreleme yapılması gerektiğini belirterek, Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyeceğini hatırlattı.

ÖNEMLİ UYARI
Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesinin, setlerin üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesinin yanlış olduğunu belirten Akman, böyle uygulama yapılmasının çay bitkisinin zarar görmesine ve bitkinin gübreden faydalanmadan boşa gitmesine neden olduğunu kaydetti.


'Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin beslenmesi kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine neden olur' ifadelerini kullandı. Çay bahçelerinde gübrelemenin hava şartlarına göre şubat ve mart aylarında yapılmasının uygun olduğunu vurgulayan uzmanlar, şöyle devam etti:


'Çay bitkisi toprak yapısı Ph 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi Ph düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığı doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresinin, çay bahçelerinde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kilogram verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesi, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır.' Organik tarım havzalarında çay bahçelerinde kimyasal gübre kullanılmasının yasak olduğuna işaret etti:
'Organik gübrenin toprağa karıştırılarak en geç Mart ayının sonuna kadar dekara 200-300 kilogram verilmesi gerekmektedir. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI