Çaykur'dan Primli Çay alımları açıklaması

Bilindiği üzere teşekkülümüz tarafından, hem üstün kalitede yeni özel bir çay çeşidi üretmek hem de üreticimizin erkenden bahçeye girip uygun ve kaliteli çay filizlerini hasat etmelerini sağlamak amacıyla ilk olarak 2013 yaş çay sezon

YÖREDEN HABER 15.09.2014 13:27:56 30 0
Çaykur
RİZE-Öte yandan; üreticilerimizden bu ürünü alırken belirlenen taban fiyat üzerinden ek prim uygulaması yapılmıştır. 

Ancak bazı basın yayın organlarında bu uygulama ile ilgili olarak; “…Çaykur Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU’nun, özellikle kendi bölgesine ilave kazanç sağlamak için Ardeşen bölgesi başta olmak üzere civar fabrikalardan primli yaş çay alımı yaptırdığı, orta ve iç bölge fabrikalarından ise hiç primli çay alımı yapmayıp bölgesel ayrımcılığa neden olduğu…şeklinde asılsız, doğru olmayan bilgiler ışığında haberler yapılmıştır.
 
Aslında primli çay alımının esas amacı şudur;
● Farklı fiyat yani ilave ücret uygulaması yaparak üreticileri erken hasat yapmaya teşvik ederek sürgün dönemini mümkün olduğunca kısa tutmaktır. Sürgünün kısa sürmesi, nitelikli yaş çay yaprağı almak ve neticesinde kaliteli kuru çay üretmek demektir.     Ayrıca girdi harcamalarının da başta enerji ve işçilik gibi azalması anlamına gelmektedir.
● Üreticinin erken çay toplamasından ötürü oluşabilecek mağduriyetini önlemektir.
● Tüketici piyasasının aradığı nitelikli ve pahalı çayları üreterek ürün yelpazemizi geliştirmek dolayısıyla teşekkülümüzün kârlılığını artırmaktır.
 
Yine iddia edildiği gibi primli çay alımları, sahil bölgelerinde veya sınırlı sayıda fabrika hinterlandında değil aksine primli çay alımı yapılan günler olan 26 Nisan-31 Mayıs 2014 tarihleri arasında teşekkülümüze bağlı 44 adet yaş çay fabrikası hinterlandında mubayaa yapılmış, toplamda ise 4.200 ton çay alımı gerçekleştirilmiştir.
Netice itibariyle Çaykur; kamuoyunda oluşturulmak istenen negatif algıdan ziyade bütün bölgelere ve üreticilerimize eşit mesafede olup yaşçay alım faaliyetlerini sürdürmektedir. 
İşletme kayıtlarımızda belirtildiği üzere; “Ambarlık, Araklı, Ardeşen, Arhavi, Âşıklar, Azaklı, Bölümlü, Büyükköy, Camidağı,  Cumhuriyet, Çamlı, Çayeli, Çiftlik, Derepazarı, Eskipazar, Fındıklı, Gündoğdu, Hayrat,  Hopa, İyidere, Kalecik, Kalkandere, Karaca, Kemalpaşa, Kendirli, Kirazlık, Melyat, Muratlı,  Musadağı, Of, Ortapazar, Pazar, Pazarköy, Sabuncular, Salarha, Selimiye, Sürmene, Taşçılar, Tersane, Tirebolu, Güneysu- Ulucami, Veliköy, Zihniderin, Işıklı”  çay fabrikalarımızda, yani Hopa Kemalpaşa’dan Tirebolu’ya, en doğudan en batıya kadar üreticilerimizden primli yaşçay alımı yapılmıştır.
Kamuoyuna ve üreticilerimize saygıyla duyurulur. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI