Çaykur'da sözleşme için yetki aldı

Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Rize Şube Başkanı Tevfik Hançeroğlu, Çaykur'da 2015–6 yılı toplu iş sözleşmesi için yetki aldıklarını açıkladı.

YÖREDEN HABER 30.12.2014 08:46:11 104 0
Çaykur
 Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Tevfik Hançeroğlu, Çaykur'da 2015–2016 yılı toplu iş sözleşmesi için Öz Gıda-İş Sendikası'na yetki verildiğini söyledi.

Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanı Tevfik Hançeroğlu, Başkan Yardımcıları Sultan Murat Karadağ, Habip Çakır ve Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.
ozgida2.jpg
2015­2016 Yılı Toplu İş Sözleşmesi hakkının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Öz Gıda İş Sendikasına verildiğini açıklayan Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Şube Başkanı Tevfik Hançeroğlu, “Tüm Çaykur çalışanlarına hayırlı olsun. 2015­2016 Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmak isteyen ve üye olmayan işçi kardeşlerimizin hak mahrumiyetine uğramamaları için 2 gün içerisinde üyeliklerini yaptırmaları gerekmektedir. Karşı Sendikanın sürekli yalanları burada boşa çıkmıştır. Artık işçi kardeşlerimiz bu yalanlara inanmamalı ve kendilerini mağdur etmemelidir. Bu zamana kadar süreç hakkında sürekli yalan beyanda bulunarak işçi kardeşlerimizi batağa sürüklemeye çalışan malum sendikaların yanında 2007’den beri devam eden süreçte işçinin hak ve menfaatlerini ön planda tutan Öz Gıda İş Sendikası bundan sonra da süreç hakkında en doğru bilgiyi vermeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
ozgida3.jpg

Çaykur’da kendilerinin 7900 üyeleri bulunduğunu söyleyen Hançeroğlu “Amacı işçiye hizmet etmek olan Öz Gıda İş Sendikasının kapıları herkese açıktır. Üye olmayan çok az sayıda arkadaşımızı Sendikamıza davet ediyoruz. Karşı sendikanın artık bu sürece itiraz edip bu işçiyi toplu iş sözleşmesiz bırakma hakkı yoktur. Ümit ederiz ki karşı sendika yetki tespitine itiraz etmesin ve Çaykur işçisi hak ettiği toplu iş sözleşmesine sahip olsun. Bu zamana kadar çeşitli sebeplerle kayıplar söz konusu oldu. Bu süreçte önümüzün açılmasını istiyoruz. Sadece 550 üyesi kalan sendikaya sesleniyoruz. Toplu iş sözleşmesine itiraz etmeyin ve Çaykur işçisi sözleşmesiz kalmasın' dedi.

Yetki tespitinin eylül ayında tamamlandığını, yüzde 90 oranında işçi kaydının kendilerinde olduğunu ifade eden Hançeroğlu, 'Görüşmeler, itiraz edilmediği takdirde bir ay içinde başlayacak. 55 yıldır aidatlarını aldıkları işçilerin haklarına saygı göstermelerini istiyoruz. Barış ve anlayış istiyoruz. Sendikalar birlikte istişare edebilmelidir. Bizi yanıltırlar, itiraz etmezlerse özrümüzü diler, teşekkür ederiz'diye konuştu.

Tek-Gıda iş Sendikası'nın başlattığı grev sürecinin başarısızlıkla sonuçlandığını, fabrikalarda asılı bulunan 'bu iş yerinde grev vardır' yazısının sözde kaldığını anlatan Hançeroğlu, 'Dünyada 10 bin kişiyle greve başlayıp aynı günün akşamı greve gidecek 10 kişi bulamaması utanç belgesidir. Benim sendikam bunu yapsa ceketimi alır giderim. Dünyada bir ilk olmuş ve Guinness rekorlar kitabına girmiştir. 10 bin kişiyle başlamış, akşam 10 kişi bulamamışlardır. Asılan yazının bez parçasından başka farkı yoktur' dedi.
ozgida1.20141229204122.jpg
HÜKÜMET YANLISI SENDİKA ELEŞTİRİSİNE CEVAP
Hançeroğlu, Öz Gıda’nın Hükümet yanlısı sendika olduğu şeklindeki eleştirilere ise şöyle cevap verdi: “Bizim şu anda 8 bin tane üyemiz var. Bunun içerisinde Ak Partili de var, Halk Partili de var, MHP’li de var, ÖDP’li de var doğu bölgelerinde… Biz sendikayız, siyasi parti değiliz. İnsanlar yarım metrekare sandığın içerisine, giderler her istedikleri partiye oy verirler. Biz bu kapıdan içeri girdiklerinde işçi kardeşlerimizin cebine ne koyarız, sosyal haklarını nasıl iyileştiririz, maaşlarını nasıl geliştiririz; biz bunun hesabını yaparız. Bizim her siyasi parti ile ilişkimiz vardır ama toplu iş sözleşmeleri muhalefetle yapılmıyor, iktidarla yapılıyor. Dolayısıyla, iktidarla ilişkilerimiz bizim çok daha iyidir. Çünkü, alacak olduğumuz hakları oradan alıyoruz. 55 yıl 120 gün çalışan bir Çaykur işçisini düşünün; 55 yılın üzerine ilk kez geçen sene 160 ve 165 gün ortalamasını tutturduk biz. Mevsimlik işçinin 1 ay fazla çalışması demek, onun ikramiyesi, sigortası, yemesi, dışarıda kalması; yaklaşık 3 bin 500 – 4 bin lira paraya tekabül ediyor, 4 tane asgari ücret yapar. Bizim, bütün amacımız, o işçi arkadaşımızı 1 ay daha fazla çalıştırmak. Belki önümüzdeki yıllarda 2 ay, 3 ay fazla çalıştırmak, bizim amacımız bu. Ciddi manada biz de bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Dolayısıyla, hükümet yanlısı diye bir şey söz konusu değil bize göre. Hükümetlerle beraber toplu iş görüşmeleri yapılıyor, haklar bakanlıklardan alınıyor. Bakanlıklar da hükümete bağlıdır. Bu işte olay böyledir.” 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI