ÇAYKUR'DA ÖNEMLİi GELİŞME 'ÇOĞUNLUK ÖZ GIDA'DA!

SÜTLÜOĞLU 'İŞÇİLERİN SOSYAL HAKLARINI ÖDEDİK!

YÖREDEN HABER 7.08.2013 23:10:10 20 0
ÇAYKUR



Ömer Faruk Zenginal

SOSYAL HAK FARKLARI İŞÇİMİZE BAYRAM HEDİYESİ OLDU”

Basın toplantısı düzenleyen ve 2008 yılından bu yana iki sendika arasındaki yetki itilafından dolayı Çaykur’da toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı yaşandığını ifade eden Sütlüoğlu, Tek Gıda İş Sendikası ile bir anlaşmaya varamadıklarını açıkladı. İşçilerin anlaşma sağlanamadığı dönemlerde ücret artışlarının yapıldığını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

“Sendika yetkililerine toplu iş sözleşmesinin imzalanması halinde 2008 yılı seviyelerinde kalan sosyal haklardan doğan farkların ödenebileceğini belirttik. Tek Gıda İş Sendikası sözleşmeyi imzalasaydı 2008-2009 yıllarına ait sosyal haklar ödenmiş olacaktı ama bunu kabul etmediler ve grev safhasına gelindi. İşçilerimiz sağduyulu ve sorumlu davranarak bu greve katılmadılar. Üreticilerimizi mağdur etmediler. Çok huzurlu bir üretim sezonu yaşıyoruz. İşçilerimizi mağdur etmeyeceğimizi onların haklarını vereceğimizi başta söylemiştik. İşçilerimi arasında sendika ayrımı yapmayacağımızı da söylemiştik. Tek Gıda iş Sendikası ile yaptığımız görüşmede Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin de istifade edebileceğini hep söyledik. Bu noktada da anlaşamamıştık. Öz Gıda İş Sendikası sosyal hakların verilmesi noktasında bizden talepte bulundu. Bizde sıcak baktığımız üzerinde çalıştığımız bir konuydu. İlgili bakanlıklarla yazışarak böyle bir ödemeyi yapıp yapamayacağımızı sorduk. Öz Gıda iş Sendikası’nın da bakanlıklar nezdin de çalışmaları oldu. Uygun görüşler alındıktan sonra 2009—2010 dönemi değil 2011-2012 dönemini de kapsayacak şekilde sosyal haklardan doğan farkları işçilerimize ödedik. Toplamda 20 milyon 500 bin Lira ödeme yaptık. İşçimize bayram öncesinde bir bayram hediyesi gibi oldu. Hayırlı uğurlu olsun bunu hak ediyorlar. Güle güle kullansınlar.”

“ÖZ GIDA İŞ ÇOĞUNLUĞU ELE GEÇİRDİ”


Bir soru üzerine Öz Gıda İş Sendikası’nın Çaykur işyerlerinde çoğunluğu ele geçirdiğinin gözüktüğünü açıklayan Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öz Gıda iş Sendikası bir hayli Tek Gıda iş Sendikasının önünde gözüküyor. Tabii burada tespiti yapacak olan yetkili bakanlıktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki müracaatı yapılmıştır. Bakanlık bunu değerlendirecek ve yetkili sendikaya yetkisini verecektir. Yetki tarihinden itibaren de ondan sonrasını kapsayacak toplu iş sözleşmesi imzalanması gündeme gelir. İnşallah bu gerçekleşir. Umarım yeni bir belirsizlik ortamı oluşmaz, işçi kardeşlerimiz yeni bir mağduriyet yaşamazlar. Biz istiyoruz ki işçilerimiz mağdur olmasınlar. Şuanda yaptığımız sosyal haklar ile ilgili ödemelerimiz de bu yöndedir. Burada biz sadece 2009-2010 yılı ödemelerini yapmadık 2011-2012 yılı sosyal haklarını da ödedik. 2013 yılı sosyal haklar için de yazışmalarımız sürüyor, onu da vereceğiz. İşçilerimizin haklarını gecikmeden vermek ana hedefimizdir. Biz bu ödemeleri yaparken sendika ayrım yapmadan yapıyoruz. İşyerimizde çalışan kardeşlerimiz hangi sendikaya üye olursa olsun bizim için değerlidirler. İnşallah çok gecikmeden yeni itilaflar oluşmadan daha kısa bir zaman içerisinde toplu iş sözleşmesi yapılır ve işçilerimiz zamlarını alırlar.”


“MUSTAFA TÜRKEL SİYASİ DAVRANDI”

Mustafa Türkel’in grev sürecinde yanlış hareket ettiğini anlatan Sütlüoğlu, “Biz onu dosthane uyardık. Grev öncesi uyardık. Burada grev yapmanız bizim mağdur etmez, 207 bin üreticiyi dolayısıyla 1 milyon insanı mağdur eder. Böyle bir şey yapmaya hakkınız yok. Böyle bir grevi de yapamazsınız dedik. Siz burada zor duruma düşersiniz. Gelin anlaşalım dedik gelmediler. Ben Mustafa Türkel’in siyasi davrandığını söylediğimde “ben siyasi davranmıyorum” diye itirazları oldu. Ama geçenlerde beyanatlarını okuduk ve “AK Parti iktidarı bitmiştir, partiler mezarlığında yerini alacaktır” söylemleri oldu. Siyasi davrandığını kendi beyanları ile açıkça ortaya koymuştur. İşçiler hür iradeleri ile istedikleri sendikayı seçmek hakkına sahiptirler. şuanda Öz Gıda iş Sendikası daha çok üyeye sahip. Her hangi bir baskı söz konusu değildir. Somut olarak şunu bunu yaptılar diyemiyorlar. Genel yuvarlak laflar ifade ediyorlar.” 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI