Çayeli açığında petrol sızıyor

Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz'de bir süreden beri yapılan petrol arama çalışmalarını değerlendirdi. Karadeniz'in bazı yerlerinde petrol sızıntılarının bulunduğunu belirten Korkmaz, 'Türkiye'de uzun yıllardan beri Karadeniz'de petr

YÖREDEN HABER 4.06.2014 20:25:54 16 0
Çayeli açığında petrol sızıyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz’de üç kuyuda yapılan sondaj çalışmalarında petrole rastlanmadığını belirterek, “Tabii bu olmadığı anlamına da gelmiyor”Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz’de bir süreden beri yapılan petrol arama çalışmalarını değerlendirdi.

'KARADA SONDAJIN MALİYETİ 1 MİLYON DOLAR, DERİN DENİZLERDE 80-120 MİLYON DOLAR'


Karada yapılan sondaj çalışmalarıyla denizde yapılan sondaj çalışmaları maliyetleri arasında çok büyük farklar bulunduğunu kaydeden Korkmaz, 'Karadeniz'de petrol sızıntıları var. Çayeli'nin 6 mil açığında denizden petrol sızıyor. Gürcistan'da Batum açıklarında sızıyor. Sinop'ta karada var. Rusya'daki sahalar bize epey uzak. 300-400 kilometre uzakta. Aynı sahanın devamı bizde olup olmadığını ancak sondajlarla tespit edebiliriz. Bunların da maliyetleri çok yüksek. En önemli sorunlardan biri su derinliği. Bu büyük bir problem. Karada yapılan sondaj teknik olarak çok daha basit ve çok kısa sürede bitirilebiliyor. Karada mesela 3 bin metrelik bir kuyuda bir sondajın maliyeti 1 milyon dolar. Ancak derin denizlerde bu 80-120 milyon dolar arasında değişiyor, bu da çok büyük bir rakam' dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı