Çay'da şikayetçiler çoğaldı!

ÖZEL SEKTÖR MEVCUT SİSTEMDEN ŞİKAYETÇİ OLDU.DERNEK KURDULAR.

YÖREDEN HABER 11.09.2013 13:32:32 13 0
Çay




Çay sektöründe ekonomik sıkıntılar yaşayan özel sektör işletmeleri sorunlarını aşmak için bir araya geldi.  Çay sektöründe ciddi sıkıntılar yaşayan özel sektör işletmeleri sorunlarının çözümü için 3 ay önce kurulan Rize Çay Sanayicileri Derneği çatısı altında bir araya geldi.

Dernek çatısı altında toplanan çay sanayicileri, ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere; yaş yaprak kalitesinin arttırılması, yaş çay alım birliği, alımlarda fiyat birliği ve kuru çay satışlarında fiyat birliği gibi konularda ortak hareket edecek.

Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Ramiz Çolak bugün dernek yönetimi ile birlikte Rize Basın Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çolak 250 civarında olan özel sektör işletme sayısının 100’e düştüğünü bu yüz firmadan ise sadece 70’inin çay işleyebilir durumda olduğunu belirterek, özel sektörün sorunlarına kulak verilmemesi halinde sektörün yakın bir tarihte çökme aşamasına geleceğinin altını çizdi.

Çolak yaptığı açıklamasında, “Derneğimizin kuruluş amacı parçalanmış özel söktürün bir araya toplayıp birlikte hareket ederek sorunlarımızı birlikte bertaraf etmektir. Amacımız çay sektörünün sorunlarını aşarak sektörü taşıyabileceğimiz noktaya kadar taşımaktır. Bu nedenle kurduğumuz derneğimiz ile 3 aydır çalışma sürdürüyoruz” dedi.

Peşin alımlar sistemi bozdu

Çolak, çay sektöründeki düzensizliğin işleyişi bozduğunu belirterek, “Taban fiyatından çay alıp piyasa şartlarında çay sattığımız zaman zarar ediyoruz. Üreticimizi mağdur etmemek için taban fiyat üzerinden mal aldık. Sonucunda biz zarar ettik. Bazı büyük firmalar gibi düşük fiyatlardan çay alma yoluna gitmedik. Çünkü alış veriş ettiğimiz insanlar bizim komşularımız. Kar edemeyince bu yılın borcu bir sonraki yıla aksadı. Zamanla bu birikerek artık tıkanma noktasına geldi. Kaçak çayın piyasaya girişi bize büyük darbe vurdu. Öyle bir noktaya geldik ki artık karar vermek zorundayız. Büyük firmaların peşin çay almaya başlaması sistemi bozdu. Büyük marketlerin büyük çay firmalarından düşük fiyatlarda yaş çay alarak piyasadaki tüketici fiyatını düşürmesi bize büyük darbe vurdu. Kar edemediğimiz için bu noktaya geldik” diye konuştu.

Rekabet koşulları düzenlenmeli

Çolak, özel sektör işletmelerinin devlet tarafından desteklenen Çaykur karşısında rekabet etme gücü bulamadığına dikkat çekerek, “Çaykur kiloda 3-4 TL destek alırken biz sıfır destek ile üretim yaparak kar etmeye çalışıyoruz. Piyasada Çaykur ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Üretilen yaş çayın yaklaşık yüzde 50’sini özel sektör işletmeleri almaktadır. Devlet tarafından sürekli desteklenen Çaykur ile bu ekonomik şartlar ve koşullar içerisinde rekabet etmemiz mümkün değildir.

Üretim maliyetlerinin 10 TL’ye yaklaştığı bir zamanda Çaykur 10 TL’den çay satıyor. Piyasada büyük marketler üretim maliyetinin çok çok altında çay satıyor. Bu rekabet gücümüzü tamamen ortadan kaldırmaktadır. Hükümetimizden, devlete ve üreticilerimize karşı olan birikmiş borçlarımızın ödenmesi için bizlere kredi desteği sağlamasını talep ediyoruz. Bu konuda yaptığımız bir çalışmayı sayın Başbakanımızı ulaştırdık. Bu talebimizin sağlanması halinde her şeye yeniden başlama fırsatı bulacağız” şeklinde konuştu.(TAKA)


 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı