Bu Köyde Arılar Kovanları Terk ediyor.

Bu Köyde Arılar Kovanları Terk ediyor.

YÖREDEN HABER 10.08.2019 10:27:55 206 0
Bu Köyde Arılar Kovanları Terk ediyor.

PAZAR-Rize-Hemşin Yaltkaya köyünde Bünyamin Mataracı’ya ait 5 kovandan arıları ayrılınca ne yapacağını şaşırdı.

Hemşin Yaltkaya Köyü arıcılıkta ön sıralarda geliyor. Bu köyde arıcılık yapan Bünyamin Mataracı “busene ilk kez oluyor normal kovan da iken neden olduğu anlamadan arılarım kovanı terk ediyor, sağa sola konuyor görenler tutup kovan yapıyor zamansız olması biraz dikkat çeken bir durum herkes şaşırıyor” dedi.

Mataracı “Yakaladık 2 gün sonra bizim kovandan kaçtı, neden kaçıyor bazı arıcılar açlıktan havalar iyi olmayınca yiyecek bulmakta zorluk çekiyorlar” dedi

Köyde birkaç gün içinde birkaç kez meydana gelen olay diğer arıcıları da endişelendirdi. Mataracı “Normalde yavru yaz başı olur bu nedenle arıcılarda şaşkın. Bu köyde arıcılık diğer köylere göre daha fazla, Hemşin de en çok bizim köy bu işlerle uğraşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

KOVAN

UZMAN AÇIKLAMALARI

'Bazı arıcılarımız, kovana alındıktan sonra oğulun kovanı terk ettiğinden yakınır. Kovana yerleştirilmiş, asıl yerine alınmış oğulun kovanı terk ederek yeniden dala konması, arıcı için en iyi ihtimalle iki iş ve zaman kaybı olmaktadır. Oğul arılarımızın kovanlarını terk etmesi, bazı olumsuz durumlar mevcutsa rastlanabilen bir durumdur. Arıların yeni kovanlarından kaçışını önlemek için bilinmesi ve yapılması gerekenler şöyle özetlenebilir.

1-Arıcı, oğulun alınacağı kovanı önceden hazırlamalı, gerekirse hastalık ve haşerelerden arındırmak için alevden geçirmelidir.

2-Güneşte fazla bekletilmiş kovanlarda oğul arısı durmaz ve terk eder.

3-Evcil hayvanların tünediği veya farelerin yataklık yaptığı kovanlarda nahoş koku oluşur. Arılar bu kokulardan hoşlanmadıklarından terk ederler.

4-Kovanlar yeni boyanmış veya kovan içinde kokulu ilaç bekletilmiş, kovanın delik ve çatlak yerleri kokulu solüsyon ile kapatılmış olabilir.

5-Ana arı oğulun alındığı yerde kalmış olabilir. Zaten bu durumda arılar zaman kaybetmeden eski yerlerine toplanırlar.

6-Oğulun konulduğu kovan dar ise ve konulan oğul bu kovandan taşacak kadar kalabalık ise de kovanı terk edebilir.

7-Bu konularda önlemler alındığı takdirde alınan oğulun kovanda ikamet edeceği ve kovanı terk etmeyeceği görülecektir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı