Bu köy organik tarımda dünya markası olacak

Orda bir köy var uzakta/ o köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür. Çocukluğumuzda öğrendiğimiz bu şiir aslında bize artık köylerimize, dönmenin vaktinin geldiğini, bağımızı bahçemizi ekmemiz gerekt

YÖREDEN HABER 5.07.2014 09:21:22 45 0
Bu köy organik tarımda dünya markası olacak
Artvin’e 25 km uzaklıkta merkez köylerimizden Ballıüzüm (Dirink) Köyü 36 hane yaklaşık 150 köy sakini ile adete çalışan Fabrika gibi toprağına sıkı sıkıya bağlı çalışan üreten köy hane halkı imece kültürünü halen yaşatmakta.

Ballıüzüm köyüne uygulanan Kayın Mantar Projesi’ni yerinde görmek için teknik gezi düzenlendi. 2 Temmuz Çarşamba günü düzenlenen teknik geziye 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof . Dr Aysun Pekşen,19 Mayıs Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof Dr. Erkut Pekşen, Artvin Osman Bölge eski Müdürü Ömer Naci Kaya, Doğu aradeniz Kalkınma Ajansı Artvin Temsilcisi Berna Kiriş Turna, Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, Artvinli İş Adamı Aslan Özer, Rize Pazar ilçesinden bu teknik heyete katılan mantarcılık üzerine önemli çalışmalar yapan Salim Pınarbaşı ve Hatice Balta Katıldı...

Artvin, kalkınmasın için organik tarımın önemini ve üretilen ürünlerin kalitesi ile dünya piyasasında lider ve marka olacak Artvin ürünlerinin üretim planlanmasın için kollar sıvandı. Bu güzel çalışmaya katkı sunan Değerli hocalarımızdan 19 Mayıs Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Dr. Aysun Pekşen Yine aynı üniversitede tarla bitkileri bölüm Başkanı Erkut Peşken , Rize Recep Tayip Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şengül Alpay, mantarcılık ve Organik tarım üzerine buluşlar gerçekleştiren Salim Pınarbaş ve Hatice Balta Katılırken Bölgeyi iyi tanıyan Artvin Orman Bölge Müdür Ömer Naci kaya katılarak Artvin de üreticilere kooperatife ve muhtarlara geniş kapsamlı bilgilendirdiler kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu toplantının gerçekleşmesinde önemli çaba sarf eden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Artvin temsilcisi Berna Turna Kiriş ve ekibe teşekkür ediyorum.

Teknik geziyi değerlendiren Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz, “Artvin de organik tarım konusunda neler yapabiliriz ve mantarcılık vadisi oluşturma çabamızda kapasitemizi nasıl artırabiliriz diyerek konusunda söz sahibi değerli üniversite hocalarımızı ilimiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile ortak çalışma yaparak Artvin Valiliği Çoruh Toplantı Salonu’nda muhtarların, kooperatiflerin, üreticilerin katıldığı geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı yaptık akabinde Hatila Vadisi gezisi ile arıcılık projesi incelendi

İkinci gün teknik gezi Balliüzüm köyünde uygulanan kayın mantarı projesini alanda inceleyerek üreticileri bilgilendirdiler. Teknik heyet ardından Şavşat- Meydancık bölgesinde sağlık turizmi açısından uygulanabilecek alanları ziyaret ederek turizm konusunda yatırımcı ile bölgeyi gezi. Üç gün süren gezi boyunca verimli çalışmalara imza attık.
Ballı Üzüm Köyü Muhtarı Ali Fuat Beyaz, “Merkez köylerinden olan Ballıüzüm her türlü alt yapısı kanalizasyonu, sulama suyu, içme suyu, ulaşım sorunları halledilmiş, köy bulunan sorunların çoğunu haletmiş bir köydür. Köyümüzün bir özelliği de köyde yaşayan 36 hane sahibi aynı zamanda Artvin il merkezinde evleri bulunmakta, kışın şehir merkezinde yaşamını geçirmektedir. Ancak merkezle uzaklığı 25 km mesafe olan köyümüze her gün veyahut hafta sonları gelerek mutlaka tarım yapılır. Köy halkı, ürettiği her ürünü satar çok çalışkan köylümüz vardır. Köyün alt yapısını hep köylülerimizle birlikte yaptık. Köyümüzün her mahallesi parke taş döşelidir.

Ballı Üzüm Köyü Muhtarı Ali Fuat beyaz köyümüzde kadastro çalışması yapıldığını köylülerimiz tapularını aldığını şuan yapılan ölçümler dijital veri tabanına işlenecek artık bundan sonra herkes bilgisayardan kendi tapulu arazisini nerede kaç metre kare olduğunu görecektir” dedi.

Ballıüzüm(Drink) köyü muhtarı Ali Fuat Beyaz, “Köyümüzde uygulanan kayın mantarı için ilimiz de Doğu Karadeniz Ajansının il merkezinde geniş katılımlı yaptığı mantarcılık konulu bilgilendirme toplantısı için ilimizde bulunan çok değerli, akademisyenlerin ve de köyümüzde bir çok çalışmayı başlattığımız Eski Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya’nın köyümüzü ziyaret etmesinden dolayı çok memnunum .

Mantarcılık konusunda uzman değerli hocalarımızı mantar alanlarımızı gezdirdik bazı eksiklerimizi tespit ettiler. Bu bizim için çok önemli uyarıları dikkate alarak mantar alanlarımızın verimizi artırmak için göstermiş oldukları teknikleri uygulayacağız. Bir kez daha değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
08 haber(Nur Ersöz)



 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI