BEKAROĞLU AYDER KIŞ SPORLARI PROJESİ HAYAL DEDİ.

Bekaroğlu “Ayder Kış Sporları projesinin animasyondan öte geçmeyen, seçim öncesi Rize halkına birtakım vaatler sunulmakta, ancak projelerin hayata geçirilmesi konusunda herhangi bir somut adım atılmamaktadır” dedi..

YÖREDEN HABER 25.04.2018 07:00:32 33 0
BEKAROĞLU AYDER KIŞ SPORLARI PROJESİ HAYAL DEDİ.

Hayati Akbaş

ANKARA- CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu Ayder Kış Sporları projesinin animasyondan öte geçmeyen, seçim öncesi Rize halkına birtakım vaatler sunulmakta, ancak projelerin hayata geçirilmesi konusunda herhangi bir somut adım atılmamaktadır” dedi..

Bekaroğlu konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2012 yılından bu yana gündemde tutulan Ayder Kış Sporları Merkezi hakkında, Rize’de planlanan diğer yatırımlar gibi çelişkili açıklamalar yapılmakta, dolayısıyla projenin akıbeti hakkında net bir bilgi sahibi olunamamaktadır.

2002-2015 yılları arasında Rize’de yapılan değişik toplantılarda Ayder Kış Sporları Merkezi projesinden söz edilmiş, 2015 yılında Rize İl Özel İdaresi tarafından proje ile ilgili bir animasyon paylaşılmıştır. Aynı yıl, 3 Haziran 2015 tarihinde, Rize’de yapılan bir toplantıda dönemin AKP Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, AKP İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve AKP Rize İl Başkanı Muhammet Avcı tarafından proje için SİT ve Milli Parkla konulu bürokratik engeller nedeniyle gecikmeler yaşandığı, ancak projelerin tasdik edildiği ve Leitner adli bir firmadan ikili teklif alındığı duyurulmuştur. Ardından geçen 3 yıl boyunca projeden hiç bahsedilmemiştir.

10 Ocak 2018 tarihinde birdenbire projeyle ilgili Rize İl Özel İdaresinin İl Genel Meclisinin 3 üncü birleşiminin 1 inci oturumunda 7 sayılı karar ile Çamlıhemşin ilçesi Samistal, Amlakit, Yukarı Kavron ve Palovit yayla sınırları içerisinde yapılması planlanan Ayder Kış Sporları Merkezinin yapım ile kira karşılığı 49 yıllığına işletme işinin ihale edilmesi için 28 meclis üyesinin tamamının oyu ile karar alınmıştır. Kararın alınmasından 2 gün sonra, 12 Ocak 2018 tarihinde, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı bilgilendirme toplantısında, Kaçkar dağlarında yapımı planlanan tesisin 45 km’lik hat uzunluğunda olacağını ve 8 bölgede kayak pistinin yapılacağını, 3 etapta yapılacak projenin ihaleye çıkmaya hazır olduğunu, 9 yılda bitirileceğini, maliyetinin 100 milyon Euro olacağını, ihale için Rize İ l Genel Meclisi’nden yetki alındığını, ihalenin kira karşılığı 49 yıllığına işletme şeklinde verileceğini, tesislerin ihalesi için 6 ülkenin sıraya girdiğini, ihale için tarih beklediklerini ve ihalenin 1-2 ay içerisinde tamamlanacağını ifade etmiştir.

Yapılan tüm bu açıklamalara rağmen Ayder Kış Sporları Merkezi ile ilgili olarak herhangi bir belge olmadığını belirterek, 25 Ocak 2018 tarihinde verdiğim 7/23759 numaralı yazılı soru önergem ile projenin detaylarını istedim. 17 Nisan 2014 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bana verilen yanıtta; henüz böyle bir projenin yapılmadığı, Ayder Kış Sporları Merkezi’nin bir düşünce olduğu,böyle bir projenin mümkün olup olmadığının, mümkün olursa projenin içinde hangi tesislerinin yapılmasının uygun olacağının, yine böylesi bir projenin maliyetinin ne olacağının tartışıldığı ifade edilmiştir. Aynı cevap yazısında proje ile ilgili olarak 2015 yılında Ser Se Teleferik adlı firmanın yaptığı animasyonun dışında herhangi bir çalışmanın, yazının, çizimin, kararın mevcut olmadığını anlıyoruz. Görülen o ki; böyle bir proje yok, firma yetkilileri de sadece böyle bir proje yapılabilir diye sunum yapmışlardır.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak; Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın konuyla ilgili herhangi bir açıklaması olmadığını belirtmiştir. Oysa 12 Ocak 2018 tarihinde Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize İl Genel Meclisinde karar alınarak proje için ihaleye çıkılacağını belirtmiştir.

Ayder Kış Sporları Merkezi için bugüne kadar yapılan açıklamalar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilen yanıt, açıktır ki birbirini tutmamaktadır. Yapılan tüm açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, seçim öncesi Rize halkına birtakım vaatler sunulmakta, ancak projelerin hayata geçirilmesi konusunda herhangi bir somut adım atılmamaktadır.

Değerli Hemşerilerim, Gördüğünüz gibi Ayder Kış Sporları Merkezi diye bir proje henüz ortada yok, söylenenlerin hiç biri doğru değil; bunlar (Adalet ve Kalkınma Partisi/Hükümeti), siyasetçileri ve bürokratları ile doğruyu söylememekte, seçmeni aldatmakta, halkımızın aklı ile dalga geçmektedirler. Haydi, siyasetçileri bir tarafa koyalım, bir Vali olmayan bir projenin ihalesi yapılacak diye açıklama yapar mı?

Bunların yalanlarını dolanlarını, talanlarını sizin adınıza takip etmeye devam edeceğim”.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI