Başkan Nurettin İnce’den Yaş Çay Sezonu için önemli açıklamalar

Pazar Ziraat Odası Yaş Çay Kampanyası ve alınacak tedbirler ve öneriler il ilgili önemli bir açıklama yayınladı

YÖREDEN HABER 9.04.2020 12:42:07 59 0
Başkan Nurettin İnce’den Yaş Çay Sezonu için önemli açıklamalar

PAZAR-Pazar Ziraat Odası Yaş Çay Kampanyası ve alınacak tedbirler ve öneriler il ilgili önemli bir açıklama yayınladı.

Rize-Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, 2020-2021 Yaş Çay Sezonuna rastlayan “koronavirüs' nedeniyle ilgili kurumlarla istişare etmek ve tedbirlerde bizzat sahada yer almak koşuluyla, hazırlamış olduğu öneriler hakkında bilgiler verdi.

ÇAY HASAT DÖNEMİ BAŞLIYOR, NELER YAPMALIYIZ?

“Rize ilimize, bölgemize hayat veren, insanımızın geçim kaynağı olan çayımızın, hasat dönemi yaklaşmakta olup, diğer yandan ise Mayıs ayına günler kala devletimiz ve vatandaşlarımız, COVİD-19 virüs mücadelesini yoğun biçimde sürdürmektedir.” ifadelerini kullanan Başkan Nurettin İnce, Bölgemizin olmazsa olmazı olan Çay’ımızın, toplanması ve işlenmesi ile ilgili başta Sayın Rize valimiz olmak üzere, yetkili kuruluşlarımız, Sezon hazırlıkları ve alınması gereken tedbirler için yoğun bir şekilde ellerinden gelen çalışmaları yaptığına inanıyorum. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bölgemize yabancı işçilerin gelmeyecek olması düşünüldüğünde Çay’ımızla baş başa kalmamızı ve Çay’ını biçebilenler için artık çaylığa girme zamanı gelmiştir. Bu ve bunun gibi nedenler göz önüne alındığında çok önemli bir sorun ortaya çıkıyor. Özellikle çayını biçemeyen ve il dışında olan çiftçilerimiz için konu daha da önem arz ederek ortaya çıkmaktadır. İşte böyle bir ortamda devletimizin almış olduğu kararlar yanında, bizim de sorumluluk alanımıza giren çiftçilerimize yönelik bir dizi tedbirler almamızı zorunlu kılıyor. Çay’ını biçemeyenlere yapılacak her türlü istidam desteği yanında ÇAYKUR veya özel sektöre Çay satacak olanlara yönelik yeni tedbirler ve çalışacak işçilerin istihdamındaki aşamalarda, dünyamızı tehdit eden COVİD-19 virüs tedbirleri de bununla beraber dikkate alınması zorunlu hale gelmiştir” dedi.

BİZ PAZAR ZİRAAT ODASI OLARAK SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ.

Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce alınacak olan tedbirler ve yapılması gerekenler hakkında şu ifadelere yer verildi.

Bu mevcut durum zor olan çalışmaları, bir o kadar daha zora sokmaktadır.

Bu sorunlar aynı zamanda bölgemiz için bir milli sorun haline gelmektedir.

Ülkemizdeki bu sorunları gören ve devleti yöneten idarecilerimiz, ülke çapında tedbirleri büyük bir özveriyle anında müdahale kararlar ile bu çerçevede ele almaktadırlar.

Bizlere de Ziraat Odaları olarak Tarım kesiminin bir parçasıyız. Bu nedenle sorunların çözümüne yardımcı olmak ve çiftçilerimizi rahatlatıcı adımlar atmak görevlerimizin arasındadır.

Pazar Ziraat Odası olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Müdürlüğümüze ve ilgili makamlara konu ile ilgili görüşlerimizi iletmekte ve sahada bulunan Muhtarlarımızla ve Fabrika müdürlerimizle istişareler etmekteyiz.

Kamuoyundan aldığımız bilgiler yanında, uzun yıllar sektör içinde görev yapmamızın vermiş olduğu tecrübeler sonucu, topladığımız görüşler çerçevesinde aşağıda belirttiğimiz şekilde bir çalışmanın yapılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz”.

Her fırsatta üreticilere çay hasatlar hakkında zaman zaman çağrısında bulunduklarını hatırlatan Başkan Nurettin İnce,” olağanüstü dönemlerden geçtiğimi şu günlerde bize düşen görevlerin neler olduğu bilinci içindeyiz”. O nedenle İlgili kurumlarla paylaşılmak üzere hazırlamış olduğumuz önerilerimiz şunlardır,

GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ

1-Her ilçede Kaymakamlıklarımızın başkanlığında, Belediye Başkanı, Tarım ilçe müdürlüğü, sağlık ilçe müdürü, Ziraat Odaları, Muhtar dernek başkanları, ilçe çay fabrika müdürlerinin de içinde bulunacağı bir tarım kurulunun oluşturulmasının uygun olacağı,

2-Muhtarlar, fabrika müdürleri, Ziraat odası Başkanlığınca oluşturulacak görevliler tarafından köy köy analiz edilerek köylerimizdeki müstahsilin durumları ortaya konulmalıdır.

3-Her köyde çıkacak olan analiz sonuçlarına göre sorunlar yerel de çözülmelidir.

4-Köylerde çıkan işçi açığını ilk önce ilgili köyden, yoksa komşu köylerden, komşu köylerden de yoksa yöremize en yakın illerden gelecek işçilerden tedarik etmeliyiz.

5-Köyde yapılacak çalışmalar da ve planlamalarda önümüze çıkabilecek COVID-19 virüs tedbirlerini uygulayabilmemiz için, ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün geçmiş yıllarda uygulamakta olduğu gibi bir eksperin bir alım yerinde görev yapmasını sağlamalı, Ve bu yerlerde Çay alım saatlerini fabrika müdürleri, eksper, muhtar ve ziraat odası temsilcisinin içinde olacağı köy istişare kurulu kararı ile yapılmalıdır.

6-Köy istişare kurulları köylerdeki sorunları yerinde çözecek, çözemediği sorunları ilçedeki Kaymakamlıklarımızın başkanlığındaki kurula getirecektir.

7-Köyde yevmiyeli çalışmak isteyen işçilerimiz ve çay toplatmak isteyen çiftçilerimizle ilgili çalışmayı Ziraat Odaları planlayacak ve gerekli sekretaryayı Ziraat Odası yapacaktır. Bu çalışmaya ilgili kurumlar yardımcı olacaktır.

8-İl dışından getirtilen ve gelen işçilerin konumları ve çalışma alanları Kaymakamlık koordinatörlüğünde köylere dağıtılacak ve köy muhtarlarına alt yapı hazırlattırılarak teslim edilecektir. Dışarıdan gelenlerin sağlık ve güvenlik soruşturmaları ilgili kurumlarca yapılacaktır.

9-Dışarıdan işçi getirenler konusu ilgili kişilerle görüşülerek, ilçede ilan edilecek ve işçilerin her birine istişare kurulunun uygun göreceği kurumca geçici çalışma belgesi verilerek köylere gönderilmesi uygun olacağı, güvenlik güçlerimizin kontrollerinde belge zorunluluğu getirilerek, belgesiz çalışmalar kabul edilmemesi ve konu yakından takip edilerek işçileri ve alınan tedbirleri kontrol altına alacaktır.

10-2019 yılında Rize Ziraat Odalarımızın isteği ve Sayın Rize valimizin öncülüğünde tarım işçilerinin çalışmaları ve ücretleri ile ilgili çıkarılan tavsiye kararının 2020 yılı içinde tekrar uygulamasının önemli olacağı kanaatini taşımaktayız. 2019 yılı tavsiye kararlarının çıkması aşamasında emeği geçen Başta Rize valimize, ilçe kaymakamlarımıza, desteği olan tüm kurumlar başta olmak üzere Ziraat Odası Başkanları adına Pazar Ziraat Odası başkanı olarak çok teşekkür ediyorum.

SONUÇ;

Bilinmelidir ki Çay bizim ekmeğimiz ve bölgenin geçim kaynağı, dünya ve ülkemiz olağanüstü bir durumdan geçmektedir. Böyle olağanüstü bir durumda her birimizin, elimizden geleni yapmamız ve birlikte hareket etmemizin gerektiğini düşünüyorum. Çayını biçebilenler yanında biçemeyenlere de çay biçmesini bilenler tarafından eskiden olduğu gibi imce usulü veya bu kişilerin Ziraat odası adına maaşlı olarak çalışarak yardımcı olması gerekmektedir. Bu günlerde herkes üstüne düşen görevi yaparsa, sezonu de iyi geçiririz ve COVID-19 virüsünü de alınacak planlı tedbirlerle atlatırız.

Pazar Ziraat odası olarak muhtarlarımız ve ilgili kurumlarla istişarelerimiz devam etmektedir.

Allah hepimizin yardımcısı olsun ve sorunları hep birlikte çözmemizi nasip etsin”.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI