Başkan İnce: Pazar’da bir İlke İmza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz

Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce yeni açıklanan Yaş Çay ücretleri ve buna paralel olarak kampanya dönemindeki çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

YÖREDEN HABER 14.05.2020 14:28:15 23 0
Başkan İnce: Pazar’da bir İlke İmza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz

ALİ AKYILDIZ (Kaçkar53.com)

PAZAR-Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce yeni açıklanan Yaş Çay ücretleri ve buna paralel olarak kampanya dönemindeki çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Rize bölgesinde Pazar Ziraat Odası olarak, bu yıl bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşadığını “ dile getiren başkan Nurettin İnce “ Bahçesinde bağında gece gündüz demeden çalışan ve üretimde ülkemize destek veren başta kadın çiftçilerimiz olmak üzere, özellikle Çay Müstahsillerimizin 14 Mayıs Çiftçiler gününü kutluyorum.” dedi

İNCE, “Çay sezonumuzun başlamasıyla birlikte fiyatların açıklanması, İl dışındaki vatandaşlarımızın gelmesiyle ilgili yeni gelişmeler oldu. Bunlarla ilgili alınan kararları, aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Pazar’da Çay alımlarıyla ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce yaptığı açıklamalarda şu bilgilere yer verdi;

“AÇIKLANAN ÇAY FİYATI”

“Bizim Pazar Ziraat Odası olarak beklentimiz 3.50 kuruştu. Ekonomik koşullar bunu zorladı ve 3.40 kuruş fiyat verildi. Açıklanan fiyat bizim için çok çok iyi olmasa da yine iyi bir fiyattır. Yalnız şunun altını özellikte belirtmek istiyorum, fiyat erozyonu konusu Ak Parti iktidarları zamanında başlamamıştır.1984 yılından bu yana TÜİK rakamlarına baktığımızda enflasyonların üzerinde bir fiyat verilmiş olsaydı, bugünkü fiyatlar çok daha yukarılarda olacaktı. O yüzden Ak Parti iktidarının ve bakanlığın 2001 den buyana uygulamış olduğu enflasyon ve üstü fiyat politikası bugün 3.40 kuruşa kadar getirmiştir. Gönül ister diki daha fazla olsun. Ekonomik koşullar ve içinde bulunduğumuz Koronavirüs salgınının getirmiş olduğu tedirginlik, bugün büyük oranda çay üreticilerimizi de etkilemiştir. Önemli olan sağlıktır.

“ÇAY BİÇME KONUSU”

Herkesin kendi çayını biçmesi için uğraş veriyoruz. Çayın bahçede kalmamasına çalışıyoruz .Yeni alınan kararlar doğrultusunda 15 Mayıs dan itibaren İl dışındaki çay üreticisi vatandaşlarımız İçişleri Bakanlığının açıklamış olduğu koşulları yerine getirerek Rize’ye gelme hakkına sahip oldular. Bu herkesin çaylığının başında bulunması anlamına geliyor. Bizi son derece memnun etmiştir. Pazar Ziraat Odası olarak bu süreçte bütün çiftçilerimizi dinleyerek elimizden geldiğince katkılarda bulunduk. Bulunmaya da devam ediyoruz.

“PAZAR’DA BİR İLKE İMZA ATIYORUZ”

Pazar Tarım Kredi Kooperatifi olarak ilk defa Rize bölgesinde Pazar’da Yaş Çay alımına karar verildi. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğümüzün önceden almış olduğu kararlar gereğince yürütmüş olduğu proje gereğince Of da Öz Çay Kooperatifi ile yapmış olduğu anlaşma ile 10 bin ton yaş çay alımı gerçekleştiriliyordu, bu yıl da Rize’de ilk defa Pazar Tarım Kredi Kooperatifi olarak Yaş Çay alımı yaptıracağız. Buradaki amaç, bölgedeki özel sektörün fiyatlarını yukarı çekmek ile ilgili bir çalışmadır. Bunun yanında Tarım Kredi Kooperatifinin satmış olduğu kuru çayın üreticinin yaş çayından elde edilmesidir. Bu Trabzon bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmaların bir parçasıdır. Bu uygulamaları Rize bölgemize yaydıkları için başta Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürümüz olmak üzere ekip arkadaşlarımızın hepsine teşekkür ediyorum.

“UYGULAMA NASIL OLACAK”

Pazar’da uygulama Tarım Kredi Kooperatifine üye olarak Yaş Çay satış şekli şu şekilde olacaktır. Öncelikle kooperatife üye olunması gerekiyor. Üyelikten sonra alım yerleri açılmıştır. Alım yerlerinde çaylarını satacaklardır.

“FİYAT POLİTİKASI”

Burada iddialı olarak konuşuyorum. Pazar’da Özel sektör ne fiyat verirse biz 100 kuruş daha fazla vereceğiz. Yani şimdiki paraya göre 10 kuruş, yeni açıklana ve 3.40 kuruş olan Çay fiyatı yine bizim talep ettiğimiz 3.50 kuruşa yükselecektir. Bu da piyasadaki fiyat dalgalanmalarını önleyecektir. Özel sektörü azami fiyat veremeye zorlayacaktır. Bu Programlarımız da bize destek olan Genel Müdürümüze, bölge müdürümüze çok teşekkür ediyoruz. İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz. Yaş Çay biçmek için yöremize getirilen yarıcılar kontrollü bir şekilde köylerimize yerleştirilmektedir. Karantina sürelerini de bu şekilde doldurmaktadırlar. Yaş çay sezonumuzun hayırlı olmasını diliyorum.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı