BARHAL VADİSİ VE KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI ADETA KELEBEKLER VADİSİDİR

Kelebek araştırması çalışmasında alanın olağanüstü bir kelebek çeşitliliğine sahip olduğu ifade edildi.Vadide 210 tür kelebek kaydedildi

YÖREDEN HABER 17.01.2021 14:53:22 42 0
BARHAL VADİSİ VE KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI ADETA KELEBEKLER VADİSİDİR

Hayati Akbaş

YUSUFELİ- Kelebek araştırması çalışmasında alanın olağanüstü bir kelebek çeşitliliğine sahip olduğu ifade edildi. Vadi boyunca ve Milli Park sınırları içinde 201 tür kelebek türü tespit edildi.

İngiltere’de 55, tüm Avrupa kıtasında 500 ve tüm Türkiye’de 364 tür olduğu düşünülürse 210’a yaklaşan tür çeşitliliği ile Kaçkar proje bölgesinin kelebekler açısından ne kadar zengin olduğu anlaşılır.

Yusufeli Bölgesi 201 kelebek türü ile 28 Avrupa ülkesinin kelebek türü sayısından daha çok kelebek türüne sahiptir. Bölge çok önemli olan bazı türlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Çalışma bölgesinde dünya çapında nesli tehlike altında olan Apollo (Parnassius apollo), Korubeni Kelebekleri (Glaucopsyche alcon, Glaucopsyche arion) hala büyük populasyonlar halinde bulunabilmektedir.

Bölgede aynı zamanda Hazer Piri Reisi (Satyrus parthicus) gibi nadir türler bulunduğu gibi (ki bu tür bu bölgede ilk defa kaydedilmiştir), sadece Kafkas iklim kuşağında yaşayan Kafkas Menekşe Kelebeği (Boloria caucasica) gibi türler de yaygın şekilde gözlemlenebilmektedir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı