BARAJDA SONA YAKLAŞILIYOR

DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğünce inşa edilmekte olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde Baraj Gövde Betonu dökülmesi çalışmaları devam ediyor.

YÖREDEN HABER 31.12.2020 13:49:08 24 0
BARAJDA SONA YAKLAŞILIYOR

Hayati Akbaş

ARTVİN-DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğünce inşa edilmekte olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde Baraj Gövde Betonu dökülmesi çalışmaları devam ediyor.

Ülkemizin vizyon projelerinden olan ve tamamen Türk mühendisler tarafından yapılan Yusufeli Barajında dökülen beton hacmi 3.5 milyon metreküp olup yükseklik 265 metreye ulaştı.

Ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatımızda çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor

275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatımızda çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

10 Temmuz saat 23.00 ’da Yusufeli barajında gövde beton dökümüne başlandı. Toplam 4 milyon m3 gövde hacmine sahip barajda günde 7 bin metreküp ayda ise 200 bin metreküp beton dökülmesi planlanıyor. Yapılan programlama da gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedeflenmektedir.

Yusufeli Barajı ve HES

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl’dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam etmektedir. Ayrıca enerji santralinde elektromekanik parçalarının montajlarına da inşaat faaliyetlerine bağlı olarak başlanmıştır.

23 Mayıs 2019 tarihi itibarı ile barajımızda 1 100 000 metreküp beton dökerek gövde betonunda % 27,5 gerçekleşme sağlanmıştır. Barajımız 100 metre yükselmiş durumdadır. Baraj yükseldikçe beton dökülen alanın büyümesinden istifade ederek günlük beton hızı arttırmaya başlanmıştır.

‘’Yusufeli Barajı 100 Katlı Bir Gökdelen Yüksekliğindedir’’

Yusufeli Barajının 275 m gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir.

“Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılanacaktır “

Bununla birlikte Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile her biri 120 m² 5 katlı 10.000 konut yapılabilir. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar TL katkı sağlayacaktır. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacı karşılanacaktır.

‘’Çoruh’ta Taşkın Riskini de Azaltılacak’’

Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı