Balıklar her geçen güz azalıyor

Av yasağının kalkmasının ardından balık avlamaya çıkan balıkçılar istedikleri gibi bir başlangıç yapamadı. Suların daha soğumaması ve bilinçsiz avlanmalar yüzünden denizdeki balık miktarında bir düşüş olduğu belirtildi.

YÖREDEN HABER 3.09.2014 14:20:34 49 0
Balıklar her geçen güz azalıyor
Av yasağının kalkmasının ardından balık avlamaya çıkan balıkçılar istedikleri gibi bir başlangıç yapamadı. Suların daha soğumaması ve bilinçsiz avlanmalar yüzünden denizdeki balık miktarında bir düşüş olduğu belirtildi.

Balıkçı Coşkun Akgün “Eskiye nazaran balık sektörü iyi değil. Dört, beş, senedir balıkta bir noksanlık var. Denizde avlanma yasağı 4-5 ay sürüyor. Vatandaşlarda bu sürede balığa çıkınca çokta balık tutunca, kamuoyunda bu sene çok balık varmış gibi algılanıyor. Pazar akşamı balığa çıkanlar umdukları kadar balık bulamadılar. Geçen sene istavrit satıyorduk 6-7 liraya bu sene hiç istavrit yok. 35 yıllık balıkçıyım ben bile şaşırıyorum artık. Balıkçılık kötüye gitmeye başladı. Eskiden balığa gidenler elli kasa balık tutarken şimdi bir kasaya kadar düşüyor. Su sıcaklığı da bu duruma sebep oluyor. Sular soğudukça belki biraz düzelme olabilir. Ağustosun yirmisinde anlaşılır balığın olup olmaması. Çinakop olsun, istavrit olsun, balıklar kendini belli eder. Fakat bu sene bu balıklar çok gözükmedi”

Denizin dibini kazıdılar

Balıkların bu kadar azalmasının sebebi ise trollerin denizi kazımasıdır. Balıkların yuvalara hep yok oldu. Terme, Sinop, Ereğli, Giresun, Hopa gibi kıyı şeridindeki balıkçılar her şeyi olduğu gibi sildi. Bundan beş sene önce mezgidin boyu 15 cm iken şimdi 10 cm. Bu durumun sebebi hep bilinçsiz avlanma. Ordu’ya gelen arkadaşlarımız ağız tadı ile istedikleri balıkları yiyemediklerini söylüyor. Avlanmak için kullanılan kayıklarda büyüdü. 40 metre, 50 metre kayıklar var. Bu kayıklara denizde su olsa dayanmaz. On bin kasa balık tutan tekneler var. Denizde var 200, 300 tane kayık, balık dayanır mı bu kadar tekneye.

Geçen sene balık tutmada kota sistemi kullanılmıştı. Bu sene kalktı. Kota sistemi olsa hem tutan hem satan hem de vatandaş kazanır. Devletin, bilinçsiz avlanmaya bir çözüm bulması gerekir. Herkesin kazanabileceği bir sistem kurulmalı. Büyük tekneler tonlarca balık tutarken küçük kayıklar eli boş dönüyor. Küçük balıkçılar sistem içinde kayboluyor. Yine de bu seneki balık durumunu söylemek için suların biraz daha suların soğumasını beklemek lazım” diyerek Ordu’daki balık durumunu değerlendirdi.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI