BALIK NESLİ ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

7 MİLYON 405 BİN BALIK TABİATA SALINDI !

YÖREDEN HABER 8.08.2013 15:30:30 12 0
BALIK NESLİ ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, biyolojik çeşitliliğin en önemli parçası olan hayvan varlığının neslinin devamına büyük ehemmiyet verdiklerini ve 2005'ten bu yana ürettikleri 7 milyon 405 bin balığın tabiata salındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Eroğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çevresel etkiler ve aşırı avlanma sonucu doğal alabalık popülasyonlarında önemli azalma görüldüğünü belirtti.

'Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması' projesinin 2005 yılında uygulanmaya başlandığını anımsatan Eroğlu, projeyle, orman içi sulardaki doğal alabalık popülasyonlarının elverişli düzeye ulaştırılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu ve gen kaynakların korunmasının sağlandığını bildirdi. Veysel Eroğlu, programa alınan orman içi dere, göl ve göletlerden alınan anaçlardan üretilen yavru balıkların, anaçların alındığı kaynağa bırakıldığını aktardı.

Trabzon ve Mersin'de bulunan 2 istasyonun; Trabzon, Gümüşhane, Ardahan, Artvin, Tunceli, Giresun, Ordu, Sinop, Bolu, Rize, Sakarya, Mersin ve 24 su kaynağında balıklandırma çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, projenin başladığı bu yana istasyonlarda üretilen 7 milyon 405 bin balığı tabiata salındığını açıkladı.

Eroğlu, 2005'te 260 bin ile başlayan tabiata salım miktarının 2012'de 2 milyonu aştığını, 2013 yılında da temmuz sonu itibarıyla 3 milyon 172 bin ile en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi.

Bolu Abant'ta bir alabalık üretme istasyonu daha kurulması planlandığını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

'Alabalık üretimimizin yarıdan fazlasını oluşturan Abant Alası halen Trabzon Maçka-Altındere Üretme İstasyonunda üretilmekte ve uygun ortamlara yerleştirilmektedir. Bolu'da yeni üretme istasyonun kurulması ile Altındere Üretme İstasyonunun yükü önemli ölçüde azalacak ve bölgesel düzeyde birçok derede çalışma imkanı doğacaktır.'

Eroğlu, biyolojik çeşitliliği koruma ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakma çalışmalarının artarak devam edeceğini cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te 50 milyon alabalık yavrusunun yetiştirilerek orman içi sulara bırakılmasının hedeflendiğini aktardı. - Ankara 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI