BAKAN EKER BÜROKRATLARI SEFERBER ETTİ !

TARIM SEKTÖRÜ ORTAK AKIL TOPLANTISI YAPTI!

YÖREDEN HABER 17.08.2013 22:18:18 11 0
BAKAN EKER BÜROKRATLARI SEFERBER ETTİ !




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Artvin’e gelerek Tarım ve Hayvancılık sektörüyle uğraşan çiftçi ve hayvan üreticileriyle DSİ 26. Bölge Müdürlüğü yemek salonunda bir araya geldi.

Önce şehir merkezine çıkacağı söylenen Bakan Eker’i, AK Parti Milletvekili İsrafil Kışla, AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, partililer, hayvan üreticileri ve çiftçiler karşıladı.



Artvin şehir merkezine çıkmadan direk DSİ 26. Bölge Müdürlüğüne geçen Bakan Eker, yemek sonrasında salonda bulunan Artvinli hayvan üreticileri ve çiftçilere açıklamalarda bulundu. Artvin’de toplamda 13 bin 600 çiftçinin bulunduğunu, bu çiftçilerin toplamda 22 bin hektar yani 220 bin dönüm alanda tarım yaptıklarını belirterek, bu rakamların hiçte küçümsenecek bir rakam olmadığının altını çizdi.

Bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Artvin´e gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri´nde düzenlenen 'Artvin Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı.

Sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile üreticiler ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıda bir konuşma yapan Bakan Eker, 'Bugün Artvin´e gelmeden önce bakanlığımızın bütün birimlerinin temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda bütün sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri yer aldı. Davet edilen kuruluş temsilcileri 40 soru ve öneriyi aldık... Bunların hepsini biz kaydettik. Amacımız burada doğrudan işin merkezinde tarım sektöründe dile getirilen hususları değerlendirmeye almaktır.' dedi.

Kentte tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değinen Eker, şöyle devam etti: 'Artvin ilimizde 2012 yılı sonu itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemi´ne dahil 13 bin 600 kişi var. Burada yaklaşık 22 bin hektarda çiftçi kayıt sistemine dahil arazi bulunuyor. Yine yaklaşık olarak 70 bin ton tarla bitkisi üretimi ile 150 bin ton meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra 23 bin tonun üzerinde sebze üretimi var. Mısır, patates ve bazı alanlarda çay ve fındık ile sebze türleri de yer alıyor. Büyükbaş hayvan sayısına baktığımızda özellikle yüksek verimli saf ırklarda çok ciddi bir gelişme var. Bu alanda yüzde 77´lik bir artış var. Yani 2003 yılında 6 bin civarında olan bu rakam şu anda 16 bin 700 civarında. Bu önemli bir gösterge çünkü yüksek verimli ırklarda durumumuz nedir? Bu onu gösteriyor.'


“ARTVİN’E 287 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ VERDİK”

Bakan Eker, 2013 yılının ilk 7,5 ayında kentte 13 bin çiftçiye 41 milyon lira karşılıksız hibe desteği verildiğini vurgulayarak, 'Bu destek geri istenmeyen, çiftçiye ürettiği ürün karşılığında verilen tarım desteği. Geçen sene 43 milyon ödeme yapılmıştı. Bu 10 sene öncesinde 3,5 milyon liraydı. Bizim hükümetimiz döneminde Artvinli çiftçinin devletten aldığı karşılıksız tarım desteği yaklaşık 287 milyon lira. Bunun hayvancılıkla ilgili kısmına baktığımızda 2003 yılında 34 bin lira hayvancılık desteği alınırken 2013 yılında bu rakam 3,8 milyon lira oldu. Burada arıcılık desteğine baktığımız zaman da 2013 yılında 706 üretici 53 bin 687 kovan için 430 bin lira destek aldı.'


KAFKAS ARISINA KOVAN BAŞINA 40 TL HİBE VERİYORUZ

Bölgede Kafkas ana arı ırkının önemli bir potansiyeli bulunduğuna işaret eden Eker, şunları kaydetti: 'Kafkas arının yerinde korunmasıyla ilgili bir destek projesi var. 2009 yılında biz Kafkas arı ırkının halk elinde korunmasıyla ilgili bir proje başlattık. Burada iki tane izole bölge bulunuyor. BiriArdahan Posof diğeri ise Artvin Camili bölgesi. Proje kapsamında öncelikle 20 koloni ve üzeri yetiştiricilerin projede yer alması sağlandı. Bu proje ile birlik olma şartını getirdik ve ödemeleri bu şekilde yapıyoruz. Kafkas arısını yerinde muhafaza eden çiftçi, sahibi olduğu arı kolonisi başına 2013 yılında 40 lira alıyor. Bu rakam daha önceden 25 liraydı. Bu özelikle arı ırkının yerinde korunmasına yönelik alınan tedbirdir.'

5 YILLIK PLANIMIZDA NELER YAPACAĞIZ?

Eker, kentte 5 yıl içerisinde bakanlık olarak yapacakları proje ve çalışmalara da değinerek, 'Bitkisel üretimle ilgili biz biliyoruz ki çok değerli meyve çeşitleri var. Bunların geliştirilmesi yönünde projeler yaparak katkı sağlayacağız. Yeni kapama bahçe tesislerinin kurulmasına öncelik verilecek. Bu kapsamda önümüzdeki 5 yılda 100 bin meyve fidanı ile kapama bahçesi oluşturmayı hedefliyoruz. Bakanlığımızın Karadeniz Araştırma Enstitisü´nde Artvin´deki ürünlerin genetik muhafazasına yönelik proje yürütüyoruz. Bu çok önemli çünkü eğer bunlar özel koruma altına alınmazsa kaybolur. Dolayısıyla bunların genetik olarak muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkta arıcılığın geliştirilmesi hedeflerimiz içerisinde. Kooperatif ve birlikler desteklenerek kovan başına bal üretiminin artırılması amaçlanıyor.' diye konuştu.

Daha sonra konuşmak isteyen STK temsilcilerine söz veren Bakan Mehdi Eker, konuşacak olanları tekrar yapmam konusunda uyararak zamanı iyi değerlendirmelerini istedi.

BAKAN EKER, MACAHEL BAL FESTİVLİ’NE KATILIYOR

Bakan Eker´in yanı sıra Artvin Vali Vekili Yılmaz Kurt, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları´nın da katıldığı toplantı, karşılıklı soru ve cevaplarla basına kapalı olarak devam etti.

Bakan Eker, 17 Ağustos Cumartesi (bugün) önce AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, burada partililere konuşacak. Daha sonra Macahel Bal Festivali’ne katılmak üzere Camili’ye giderek buradaki etkinliklere katılacak. Ve daha sonra Artvin’in ayrılacak olan Bakanın Artvin ziyaretinin çiftçilere ve hayvan üreticilerine, sorunların nasıl bir etki edeceği ise daha sonraki günlerde belli olacak. HABER: SAMİ ÖZÇELİK/08 HABER

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI