Babadan Oğula devam eden Arıcılık

Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği şu günlerde, Arıcılık yapanlar sezon hazırlıklarına son hızla devam ediyorlar.

YÖREDEN HABER 25.04.2020 17:07:22 76 0
Babadan Oğula devam eden Arıcılık

ALİ AKYILDIZ

PAZAR-Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği şu günlerde, Arıcılık yapanlar sezon hazırlıklarına son hızla devam ediyorlar.

Rize’nin Pazar İlçesinde Profesyonel anlamda arıcılık yapan Ali Rıza Özkan (49), çocukluk yıllarında babasıyla birlikte başladığı mesleğine, o rahmetli olduktan sonra da devam ettiğini dile getirdi.

10 Petekle işe başladığını ve şu an 150 Peteği olduğunu söyleyen Ali Rıza Özkan, arıcılık mesleği ve bu işin püf noktalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yörede Profesyonel “Balcı” olarak tanınan Ali Rıza Özkan şunları dile getirdi.

“BAL VERİMİ FARKLILIK GÖSTERİYOR”

Rize bölgesinde Kestane ve Çiçek balı oluyor. Peteğine göre de sağım değişiyor. Bazı Peteklerden 8 kilo bazılarından ise 25 kilo alınır. Hava koşullarına göre de her sene bu rakamlar farklı olur.

“PETEKLERİ NEREDEN TEMİN EDİYOR”

Amasya ve Tokat tarafından temin ediyoruz. Oraya da Avrupa’dan geliyor. Bu arılar evcil arı gibidir, insanı ısırmaz. Bizim çeşitli arılarımız var. Ana arı ve damızlık arılar dan oluşur. Damızlık arılar 1.ci en üst kademe arılardır.Daha çok onları satarız.

“BİZ BU İŞİN TİCARETİNİ YAPIYORUZ”

Biz ailece bu işin ticaretini yapıyoruz. Bir kısmını satıp, diğerini de biz kullanırız. Her türlü cins arımız var.600 TL den satışa sunuyoruz.Bizi tanırlar.Petek üretimi de yaparız.

“PETEKLERİMİZİ BÖLGEYE DAĞITIYORUZ”

Daha çok Kaçkar zirvelerinin altına götürüyoruz. Erzurum’a gideriz. Nerede çiçek varsa biz o bölgedeyiz. Hemşin bölgesine de gideriz. Yer yer her bölgede bir ayağımız var.Gezginiz durmayız bir yerde.

“KORONAVİRÜS BİZİ FAZLA ETKİLEMEDİ”

Ülke olarak Koronavirüs tabiki etkiledi, ama devletimiz üretim yapanların tümüne yardımcı olduğu gibi biz arıcılara da yardımcı oluyor. O yüzden fazla sıkıntı çekmedik.

“SATIŞLARIMIZDAN MEMNUNUZ”

Bizi tanıyorlar. Özel müşterilerimizde var. Kestane balını 200-250 TL den, Çiçek Balını 100 ve 70 TL den satıyoruz. Burada güven çok önemlidir. Alıcılar daha çok güvendikleri kişilerden Bal alıyorlar.

“İYİ BAL NASIL OLUR VE ANLAŞILIR”

Bal özelliğini korur. Eskiden küp şeklinde saklardık. Cam kavanozlar çıktı. Şimdilerde ise Plastik kaplar piyasada ve bu bizi memnun etmiyor. Bal Plastikte sıkıntılıdır. Ve Bal güneş görmemelidir. Yoksa Bal’a kolay kolay bir şey olmaz. İyi bir bal kendini gösterir. Dikkatli bakarsanız hangisinin iyi olup olmadığını anlarsınız. Ama güvendiğiniz ve tanıdığınız kişilerden almanız daha uygundur.

“BU İŞLE UĞRAŞANAR MUTLAKA EĞİTİİM ALMALIDIR”

Arıcılık yapacağım diyorsanız, mutlaka eğitimini almanız gerekir. Madem bu işi yapıyoruz verimi de bol almak istiyorsak ki,herkes bunun için çalışıyor o halde bilinçli bir şekilde yapmamız gerekir. O zaman da sıkıntı ortadan kalkar.

“İŞİM GÜCÜM YOK DİYENLERE ÇAĞRIM”

Bu çok zevkli bir iş. Doğayla baş başa kalıyorsunuz. Kahve köşelerinde oturacağınıza Petek alın doğaya çıkın. Bir müddet sonra bu dediklerimin ne kadar doğru olduğunu yaşayarak göreceksiniz. Hem terapi oluyor, hem de para kazanıyorsunuz. Doğru işler yaparsanız, mutlaka bunun size kazancı olacaktır. Bu mesleği bilen de bilmeyen de yapıyor. Ve parada kazanıyorlar. Ama bizim gibi “bu benim işim diyorsanız” kendinizi mutlaka geliştirmeniz gerekiyor”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI