Baba Mesleğini devam ettiriyor

Baba Mesleğini devam ettiriyor

YÖREDEN HABER 28.12.2018 14:32:40 200 0
Baba Mesleğini devam ettiriyor

Ali Akyıldız (Kaçkar53.com)

PAZAR-Rize’nin Pazar İlçesinde 50 yıllık demirci ustası Ali Rıza Aykanat, yaklaşık 60 derece sıcaklıktaki ateşte balta, KÜREK, orak, kazma, tırpan gibi tarım aletleri yaparak hem geçimini sağlıyor hem de baba mesleğini sürdürüyor.

Babasından kendisine miras kalan mesleğini 50 yıldır devam ettiren Rize-Pazarlı demir ustası Aykanat, gelişen teknolojiye karşı direniyor. Kömür ile oluşturduğu kora bıraktığı demiri çekiçle döven usta, şekil verdiği demire su vuruyor. Bu işlemin ardından körsele taşında keskin hale getirdiği tarım aletlerini satarak geçimini sağlıyor. Aykanat “Bu yaşa kadar atölyemde demire şekil verdim. Bu işi severek yapıyorum. Benim için yorucu bir meslek değil. 80 yaşıma yaklaştım ama dinç bir şekilde çalışmamı gerçekleştiriyorum. Çevre il ve ilçelerden bahçelerinde ya da farklı işlerinde kullanacakları tarımsal aletleri yaptırmak için çok sayıda insan yanıma geliyor. Onlar benden neler isterse yapıyorum. Mesela balta, kürek, orak, kazma, gibi aletleri üretiyor ve satıyorum' dedi.

'Bu meslek artık tarih oluyor'

Aykanat, bu meslek için yeni ustaların yetişmediğini vurgulayarak, 'Bu iş zamanında çok değerliydi. Çok fazla sayıda bu işi yapabilen kişileri bulabilmek mümkündü. Tabiki zamanla teknoloji gelişti. İnsanların uğraş alanları farklılaştı. Bununla birlikte daha fazla demir ustası yetişmiyor’ dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI