AYDER’DE ÇAMLAR ÖLÜYOR

Dünyaca ünlü Ayder yaylasında asırlık çam ağaçları amansız bir hastalığa yakalanmış gibi tek tek kuruyup ölmeye başladı.

YÖREDEN HABER 18.12.2014 13:14:30 28 1
AYDER’DE ÇAMLAR ÖLÜYOR
Geçtiğimiz yıllara da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Şimşir ağaçları için başlatılan bir çalışma vardı, yosunumsu bir parazitin Şimşir ağaçlarına musallat oluşu ve onları kurutana kadar bırakmayışını çaresizlikle izlemiş hatta bu konu ile ilgili, Karadeniz Teknik Üniversitesi orman fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç.DR. Oğuz Kurdoğlu hastalığın araştırılması gerektiğini vurgulamış ve tehlikenin ileride daha korkutucu boyutlara çıkabileceğinin sinyallerini vermişti.
Yine şimşir ağaçları ile ilgili olarak Biyolog Özlem Yıldız’ın önemli açıklamaları da vardı.
Ayder-Çam-2Şimdi ise Ayder’de yaşanan bu ağaç ölümlerine dikkat çekmek istiyoruz. Sayın Yetkililer; Dünyaca ünlü yaylamız Ayder’imiz ölüyor özelliğini kaybediyor, yeşil tonumuz sönüyor, lütfen iş işten geçmeden bu ağaç ölümlerinin önüne geçelim, yoksa ileride övünçle konuşacağımız, gururla göstereceğimiz bir doğamız kalmayacak.
Yapılacak olan çalışmalar küçük hesaplarla, maddi oyunlarla sıkışmamalı, gelecek nesiller için yapılması ne ise profesyonel bir şekilde uzmanlarla yapılmalı, söz konusu olan binlerce yıl süre gelmiş bir doğanın bize emanet olduğu anlayışı içerisinde bizden sonraki nesillere daha korunaklı devretmektir.
DAyder-Çam-4Ayder Yaylası yeşili ve bitki örtüsü ile ön planda ise bu sararıp solan Çam Ağaçları ile ilgili ivedilikle çalışma başlatılmalı.
Haber: Salih Navdar / Gazeteci 

Anahtar Kelimeler:
Mustafa Bozkurt
18.12.2014 16:57:07
benzer ağaç ölümleri diğer yaylalarda da var(kale-i bala),obu konuda yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.onlarca yıllık ağaçlar göz göre göre ölüyor!!!

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı