Av Sezonu açılıyor.Avcılar dikkat!

23 Ağustos 2014 tarihi itibarı ile bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, saksağan, 1 Kasım 2014 tarihi ile de sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyru

YÖREDEN HABER 16.08.2014 19:41:17 26 0
Av Sezonu açılıyor.Avcılar dikkat!
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden, yeni sezonuyla ilgili yapılan açıklamada, Merkez Komisyonunun 20 Mayıs 2014´te toplandığı ve alınan kararların 28 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, '2014-2015 Dönemi´nde avına izin verilen diğer hayvanlarının avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre olup bu süreler içinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbest bırakılmıştır. Ayrıca yaban domuzu, bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı günü de yapılabilecektir.”

Merkez Av Komisyonu kararına göre, avlanılmasına izin verilen hayvanlardan bazıları için avcı başına bir günlük avlanma limitleri;

'Kuşlar türleri; bıldırcın: 10, üveyik: 8, karatavuk, öter ardıç: 3’er, kaya güvercini: 6, çulluk, sakarmeke: 4, tahtalı-sakarca: 3´er, alakarga, suçulluğu (bekasin): 1’er, keklik 2, yeşilbaş, kirik (çamurcun), elmabaş patka, çıkrıkçın: Toplamda 6.



Memeliler için; yaban tavşanı: 1, adatavşanı: 2, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına): 2, yaban domuzu (sürek avında avcı başına), (sürekçiler yapamaz): 3, çakal: 1, tilki: 2.

Merkez Komisyonu´nun kararına göre, birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan hayvanlarının avlaklarda ve dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için bir günlük avlanma limitlerini aşamayacak. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller de dahil), dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecek.

Avlanma süreleri ve günlük avlanma limitlerine uyulmak koşuluyla, ilgili avlak bölgesinde avlanma izin belgesi alınarak her gün yapılabilecek. Genel ve devlet avlaklarında herhangi bir türe ait kota bitince o türün o avlakta avlanması yasak olacak. Avlattırılan tüm türlere ait kotalar bittiğinde o avlak ava kapatılacak.

Bakanlığın “2014 Kaçak Avcılıkla Mücadele Yılı” programı kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinin sınırları dahilinde Av-Koruma ve Kontrol Ekipleri araçları ile 24 saat esasına göre koruma ve kontrol faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca Fahri Av Müfettişleri, Kolluk Kuvvetleri, Köy Tüzel Kişilikleri, Avcı Dernekleri ile işbirliği içerisinde yasadışı avcılığın önlenmesi amacı ile çalışmalar devam etmektedir.

2014-2015 Av Yılı Av Döneminin 16 Ağustos 2014 tarihinde başlayacak olması sebebi ile bir açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut;“2014-2015 Av Yılının tüm avcılara hayırlı olmasını diliyorum. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetiminde en büyük paydaşımız avcılarımızdır. Bölge Müdürlüğü olarak 24 saat esasına göre başta Av-Koruma Kontrol ekipleri olmak üzere tüm birimlerimiz avcı camiasının hizmetindedir.

AVCI, AVCILIK ETİĞİNE UYGUN DAVRANMAK ZORUNADIR

Avcılık, av kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının yanı sıra avlanmanın bir hasat olduğuna inanan, avcılığın sürdürülebilirliği için her şeyden önce avın varlığının sürdürülmesi gerektiğini bilen, bunun için de avda, yasalara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranılması gerektiğine inanan, bazı hallerde bağışlamanın verdiği hazzın, ne denli büyük olduğunu idrak edebilen, yaban hayvanlarının yaşam ortamlarıyla beraber en iyi korumasının yine avcılar tarafından yapılabileceğine inanarak, yaban hayatına, avına, avcı arkadaşlarına ve diğer şahıslarla av yaptığı çevreye saygılı olan doğa dostu avcılar ile mümkündür.

AVCI AVININ VE DOĞANIN DOSTUDUR!

O halde avcı, avının dostudur, doğanın dostudur, insanların dostudur. İlerde avcı olması muhtemel torunlarının dostudur ve bu çerçevede saygıya layıktır. Avcı Yemini’nde belirtildiği üzere ‘’Av hayvanlarının nesillerini sürdürebilmesi için kurallara uyacağıma, hiç kimse ile kıyaslama ve yarışma içerisinde olmadan, avcı terbiyesi ile dürüstçe ve onurumla av yapacağıma, söz veririm’’ ilkesinden hareketle 2014-2015 Av Yılı Av Dönemi için Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde tüm avcılarımıza hayırlı bir av sezonu diliyorum. Tüm avcılarımıza Rastgele’’ dedi.

AV HAYVANLARINI KAÇAK AVCILARDAN KORUMALIYIZ

Artvin Avcılar ev AtıcIlar Derneği Başkanı Necmi Asuman’ da av sezonunun açılması dolayısıyla kısa bir Açıklama yaparak;” her yıl söylediğimiz bu yılda tekrar ediyorum. Avlarımızı yasal avcılar, kaçak avcılardan korumalıdır. Özellikle köylerdeki insanlar kaçak avcı Gördüklerinde, silah sesi duyduklarında yetkili mercilere şikâyet etsinler. Avcı kardeş rastgele diyorum. Lütfen avcılıkla ilgili kanun kitapçıklarını okuyun. Günde ne kadar hangi hayvanı yakalayacağınız orada yazılı” dedi.

Kaynak : Sami ÖZÇELİK
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI