ATMACACILIK BİZİM İÇİN BİR TUTKUDUR

Vali Yazıcı, Atmacaları kendi elleriyle özgürlüğe uçurdu.

YÖREDEN HABER 10.11.2014 16:10:40 87 0
ATMACACILIK BİZİM İÇİN BİR TUTKUDUR
İlçeye bağlı Güngören Köyünde düzenlenen atmaca salımı törenine, Vali Ersin Yazıcı, Artvin Valisi Kemal Cirit,  Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun, Doğa Koruma ve Millî Parklar 12.Bölge Müdürü Mustafa Bulut ile atmaca meraklıları ve yöre halkı katıldı.
 
Türkiye'de ağırlıklı olarak Rize, Artvin ve ilçelerinde yaşatılan atmacacılık kültürünün devam ettiğini belirten Vali Yazıcı, Rize’de bu kültürün Ardeşen, Çayeli, Pazar ve Fındıklı ilçelerinde yıllardır sürdürüldüğünü söyledi.
Vali Ersin Yazıcı konuşmasına şu şekilde devam etti: “ Başından sonuna kadar büyük bir uğraş, ustalık ve sabır gerektiren atmacacılık, bölge kültürü içerisinde kendine has bir yer edinmiştir. Bölge insanının atmacaya olan bağımlılığı öyle bir seviyededir ki, atmacaları öldüğünde günlerce ağlayanlardan sıkça söz edilir. İnsanı böylesine etkileyen bu sevginin nedeni ancak tutkuyla ve geleneksel duyguyla ifade edilebilir. Çünkü atmacacılık yapanlar ne yakaladıkları atmacanın, ne avladıkları bıldırcının ve ne de harcadıkları gücün maddi olarak karşılığını alamazlar. Tek ödülleri aldıkları manevi doyumdur. Doğadaki hayvan ilişkilerini ve içgüdülerini kullanabilmeyi, yönlendirebilmeyi öğrenmiş olan yöre insanı, ne zaman başladığı bilinmeyen bu ata sporunu yapmaktan büyük bir keyif duyar ”dedi.
 
Atmacacılığın yörede bir kültür olduğuna işaret eden Artvin Valisi Kemal Cirit, 'Artvin'imizde 600 sertifikalı atmacacımız var. Yeni kurslar düzenleyerek önümüzdeki dönemde bu sayıyı artırmayı arzu ediyoruz. Bu kültürün en güzel şekilde yaşatılması gerekiyor' diye konuştu.
Rize Milletvekili Nusret Bayraktar ise kendisinin atmaca kültürü olan bir aileden geldiğini belirterek, “Bende bir atmacacı ailesinin çocuğu olarak tüm atmacacılığın tüm serüvenlerini gören, bilen ve yaşayan fırsat bulduğu takdirde de atmacayı seven biri olarak bu kültürün devam etmesi ve ettirilmesinin ekosistem dediğimiz tabiatı coğrafyayı hayvanları koruma sevme ve insanların mutlu yaşantılarının devamını katkı verdiğini ben şahit olarak duyurmak istiyorum”  şeklinde konuştu.
 
Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun da 2002 yılında çıkarılan kanunla geleneksel olarak devam eden atmacacılığı kayıt altına alıp derneklerle birlikte götürmenin çarelerini aradıklarını kaydetti.
O günden beri çalışmalarını sürdürdüklerini, bu sayede bugün 150 atmacaya halka taktıklarına dikkati çeken Altun, bir atmacaya GPRS takarak doğaya salacaklarını bildirdi.
  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI