ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ 1. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI RİZE’DE BAŞLADI

ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ 1. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI RİZE’DE BAŞLADI

YÖREDEN HABER 28.10.2019 09:09:14 49 0
ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ 1. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI RİZE’DE BAŞLADI

İki gün sürecek olan ve 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke’nin katılımıyla ilk kez Rize’de gerçekleşen Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 1. Yürütme Komitesi Toplantısı Rize’de gerçekleştiriliyor.

Düzenlenen toplantının açılış programına Rize Valisi Kemal Çeber, Ak Parti Rize Milletvekili Muhammet Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, il dışından ise ( PAB ) Komisyon Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı ve ( APA ) Türk Grubu Başkanı Ak Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan katıldı.

İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 1. Yürütme Komitesi Toplantısında konuşma yapan Vali Çeber, Türkiye’nin Dönem Başkanlığını Yaptığı Asya Parlamenter Asamblesi Yürütme Komitesi Toplantısına ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vali Çeber konuşmasının devamında, “

Asya Parlamenter Asamblesi Ülkeleri ile tarihten gelen bir yakınlığımız var. Kültürel anlamda birbirimize yabancı değiliz. Tarihe dayanan dostane ilişkilerimizi geliştirerek sürdürmek hepimiz için önemli, aynı zamanda geçmişimize borcumuz. Bu doğrultuda ekonomik, kültürel ve siyasi bağlarımıza sahip çıkarak geliştirmek istiyoruz.

Rize ilinin temsilcileri olarak APA Ülkelerinin temsilcileriyle ikili ilişkilere her zaman büyük önem veriyoruz. Doğru anlaşılmak bizler için önem arz ediyor.

Türkiye’nin bölgemize yönelik genel politikasını; ülkelerinin bağımsız, siyasi ve ekonomik istikrara sahip, kendi aralarında ve komşularıyla işbirliği içinde, uluslararası toplumla bütünleşmiş ve demokratik değerleri benimsemiş devletler olarak varlıklarını sürdürmelerini desteklemek şeklinde özetlemek mümkündür.

Dünya üzerinde yaşanan belirsizlikler diğer coğrafyaları olduğu gibi Asya'yı da çok etkiliyor. Ortak sorunlarımıza ortak çözümler üretmeliyiz. Bizleri bir araya getiren sebepleri unutamayız. Artık sorunlarımıza samimiyetle çözüm aramak mecburiyetindeyiz.

Asya Parlamenter Asamblesinde bulunan ülkelerle ilişkilerimiz ve işbirliğimiz birçok alanda ortak yarar temelinde hızla gelişmektir. Hakiki bir iktisadi uyumluluk Asya devletlerini güçlendirecek, Asya ülkelerini özgürleştirecektir. Dünyamızın geleceği üzerinde söz söyleme yetkisini eşitleyecek. Herkes için ekonomik ve sosyal refah bu sayede oluşacaktır.

Asya Parlamanterleri Asamblesinde bulunan tüm üye ülkelerde; barışın, güvenliğin, istikrarın ve kalkınmanın karşılıklı anlayış, diyalog, işbirliği ve dayanışmayla kalıcı bir biçimde tesis edilmesini diliyorum.”dedi.

APA Hakkında;

Aralarında Çin, Rusya, Pakistan ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke parlamentosu ile 10 gözlemci örgütten oluşan APA, üye ülkeler ve Asya bölgesinde barış, refah, ekonomik ve sosyal ilişkiler konularında parlamentoların işbirliğini amaçlıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2001 yılında Kamboçya’da yapılan genel kurul toplantısı ile APA’ya üye oldu. 2016 yılında Kamboçya’da yapılan 9. genel kurulda katılımcı ülkelerin onayıyla önümüzdeki 2 yıllık dönem için APA dönem başkanlığını TBMM aldı. Türkiye, 2017-2019 yılları arasında APA Dönem Başkanlığını yürütmektedir.



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI