ARTVİN KENT KONSEYİ ÜYESİNDEN HIZLI TREN TALEBİ KAMPANYASI

Artvin Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, Gazeteci, Yazar ve Siyasetçi Yüksel Kantar, Karadeniz Kent Konseyleri Birliği’nin ülke genelinde başlattığı Doğu Karadeniz’i kapsayacak olan Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi Talebi kampanyasını A

YÖREDEN HABER 31.03.2018 22:32:00 168 1
ARTVİN KENT KONSEYİ ÜYESİNDEN HIZLI TREN TALEBİ KAMPANYASI

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, Gazeteci, Yazar ve Siyasetçi Yüksel Kantar, Karadeniz Kent Konseyleri Birliği’nin ülke genelinde başlattığı Doğu Karadeniz’i kapsayacak olan Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi Talebi kampanyasını Artvin’de de başlattı.

Birçok sivil toplum kuruluşları ile kamuoyu önderlerinin de destek vermesi beklenen kampanyayı başlatan Yüksel Kantar, kampanyaya destek olmaya ve gerekli lobiyi yapmaya tüm Artvinlileri davet etti. Kantar, konuya ilişkin yazdığı yazı ile kampanyaya desteğe çağırdı.

YÜKSEK HIZLI TREN TALEBİMİZ

Yüksek Hızlı Tren ulaşımı ülkemizde hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Aslında geç kalınmış bir çalışma ama memnuniyetimiz hızlı bir şekilde çalışmaların devam ediyor olması. Ülkemizde ilk uygulamaları;

*13 Mart 2009 da İlk olarak Ankara-Eskişehir hattı inşa edildi ve Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı.

*25 Temmuz 2014 yılında Eskişehir- İstanbul hattı hizmete açıldı.

*24 Ağustos 2011 tarihinde Ankara -Konya hattı hizmete açıldı.

*Ankara-Sivas hattı yapım çalışması hızlı bir şekilde devam ediyor. 2018 Sonu 2019 başlarında hizmete girecek. Bu etabın devamında Sivas-Erzincan ve Erzurum’a kadar yapımı hedeflenmektedir.

Hizmette olan tüm bu hatların dışında yapımı devam eden ve yakın gelecekte kullanıma sokulması planlanan hatlar da bulunmaktadır. Ayrıca yapılması düşünülen ve projelendirilmeye başlanan hatlar da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın gündemindedir. Ankara-İzmir, Konya – Gaziantep – Habur, Ankara – Sivas – Kars, Antalya – Kayseri, Konya – Çanakkale, İstanbul Edirne, Karadeniz – Akdeniz bu hatlar arasındadır. Tüm hatların açılmasının ardından aktarmalar ile farklı şehirlerarasında demir yolu ulaşımı mümkün hale gelecektir.

Dünyada hızlı trenlerin hizmete alınmasına göz attığımızda ülkemizin bu alanda geride kaldığını görmekteyiz. Hızlı Trenlerin, Hızları ve kolaylıkları sayesinde çalıştıkları hatlarda en iyi ulaşım çözümü haline gelen, tüm ulaşım modları arasında %90’lık paylara kadar ulaşıyorlar.

Farklı tanımlamalar olsa da, mevcut hatlarda 200 km/s, özel hatlarda ise 250 km/s üzerinde giden trenler yüksek hızlı tren olarak kabul görüyor.

Dünyada ticari işletmeye alınan ilk yüksek hızlı tren Shinkansen oldu. Tokyo ve Osaka arasında 1964’te hizmete açılan tren 250 km/s hız yapıyordu. Bugün Dünyada gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan bir ulaşım aracı oldu.

SAMSUN-SARP HATTINI TALEP EDİYORUZ

Tabii ki Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın Ankara- Samsun, Samsun- Artvin (Sarp)’a kadar Kuzey Karadeniz’i kapsayan hedefi vardır. Ancak bir Artvinli ve Karadenizliler olarak bölgemizin Turizm potansiyelini hızlı bir şekilde harekete geçirmek adına bu projenin ivedilikle uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bu proje ile bölgemizde ekonomik hareketlilik daha da hızlanacak ve artacak kanaatini taşıyoruz.

Anti parantez olarak Karadeniz sahil yolunu hükümetimiz hizmete açtı müteşekkiriz. Bu bağlamda Karadeniz Kent Konseyleri Birliği kurularak bu konunun gündeme getirilmesi ve takibi konusunda bölge illerinde istişare toplantısı yaptıklarına da şahit olmak bizleri memnun etmektedir.

Samsun-Artvin arası Hızlı Tren projesini; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’dan ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’dan saygı ile talep ediyoruz” ifadelerine yer verd


Anahtar Kelimeler:
pazarlı
31.03.2018 22:49:59
Kesinlikle gerekli olan bir şey bir an önce ivedilikle kabul edilip çalışmalara başlanmasını talep ediyoruz.

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı