ARTIK RİZE'LİNİN BULUŞLARINA ALIŞTIK !

BU KEZ GÜRGEN AĞACINDA İFTAR YAPTILAR !

YÖREDEN HABER 7.08.2013 14:18:18 13 0
ARTIK RİZE



Rizeli vatandaş, gürgen ağacının 40 metre tepesine kurduğu 15 kişiyi aynı ağırlama kapasitesindeki yapıya ahşap merdivenlerden çıkıyor.

Rize’nin Çayeli ilçesi Büyükköy beldesine bağlı Demirciler mahallesinde ikamet eden Necmettin Bostan adlı ahşap ustası 15 yıl önce babası tarafından gürgen ağacının üstünde yaptığı yapıya sahip çıkıyor.

İlçenin Büyükköy beldesine bağlı Demirciler Mahallesi’nde yaşayan Necmettin Bostan’ın babası İsmet Bostan, köyünün manzarasını daha iyi seyredebilmenin yanı sıra av sezonunda Atmaca yakalayabilmek için çareyi gürgen ağacının gövdesine yapı inşa etmekte buldu.

Gürgen ağacının gövdesinden itibaren en üst seviyeye yapılan basamaklarla çıkılıyor. Minare yapısı gibi ağacın bedeni dönerek yükselen yapının aynı zamanda kapısı ve lavabosu da bulunuyor.

Ahşap ustası olan Necmettin Bostan’ın babası merhum İsmet Bostan tarafından 15 yıl önce 6 ayda yapıldığını ifade eden Necmettin Bostan, “Babam ahşap işçiliği ile uğraşıyordu. 15 yıl önce böyle bir yapıyı tamamen avcılık yapmak ve köyünün manzarasını izlemek için inşa etti. Bu yapının 3 katı var. En üst katında avcılık, orta katında yemek yeme ve alt katında ise çay içme ve sohbet için bölmeler yaptı. O zamanlar ramazan ayında eşini dostunu çağırıp burada 15–20 kişiyle iftar yapıyor, av zamanı ise en üst katında atmaca avcılığı yapıyordu. Yerden yüksekliği 40 metre olduğu için gelenler ilk başlarda zorluk yaşasa bile sonradan bu yapıya alıştı. Babam rahmetli olduktan sonra pek ilgilenemedik. Bazı yerlerini onarmamız gerekiyor. Bakım gerektirdiği için sadece yemek yediğimiz katı kullanıyoruz. Diğer iki kat şuan kullanılmıyor. Vaktimiz oldukça bozulan yerlerini tamir ederek yapıya sahip çıkıyoruz. 15 yıl oldu ağacın dalları bazı yerleri kapatıyor. Rahmetli babam işçiliğini sağlam yapmış. Şimdilerde ise gurbetten gelen dostlarımızı burada ağırlıyoruz. Bu Akşam’da gelen misafirlerimizle birlikte burada iftar yaptık” dedi.

Yerden yüksekliği yaklaşık 40 metre olan ve tamamen tahta kullanılarak yapılmış olan yapı 15 kişiyi rahatlıkla ağırlıyor.

Ağaç gövdesinin zemininden itibaren 40 metre yüksekliğinde merhum İsmet Bostan tarafından inşa edilen ve ‘ŞATO’ adı verilen yapı görenleri şaşkına çeviriyor. Gelişim Tv

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı