Arıcılar yer arıyor

Ardeşen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Rize Arıcılar Birliğine Üye Arıcılar, Gezginci Arıcı Sıfatı İle Çamlıhemşin İlçesine Alınmıyor.

YÖREDEN HABER 22.04.2014 20:02:22 23 0
Arıcılar yer arıyor
HABER: SALİH NAVDAR
Soruna Çözüm Bulamayan Arıcılar, Ellerinde Kalan Arıları Fırtına Vadisinde Girişinde Bekletirken, İhtiyaç Fazlası Arıları Satmak İçin Yetkililerden Yardım Bekliyor.
 Uzun yıllar Ardeşen’de arıcılık yapan Ali Yaşar Alptekin ve Hasan Şeremet İhtiyaç fazlası 100 er kovanlık arılarını Ardeşen fırtına vadisi kenarında bulunan dolgu alanına getirerek satışa başladılar. Ancak yetkililer satış için getirilen kovanların Ardeşen Çamlıhemşin kara yoluna çok yakın bir konumda olması ve kovanlardan çıkarak etrafta uçuşan arıların araç sürücüleri için tehlike yaratacağı düşünülerek 25 Nisan 2014 Cuma gününe kadar kovanların bulundukları alandan kaldırılması istendi.

Ali Yaşar Alptekin ve Hasan Şeremet Gazetecilere Yaptığı Açıklama da, “Şuan bulunduğumuz alan kurban bayramında kurbanlık satışları için Türkiye’nin birçok ili ve ilçesinden gelen vatandaşa satışlarını yapabilmesi için tahsis ediliyorsa biz arıcılar içinde bunun gibi bir alanın hazırlanması gerekir. Bizler gerek ilçe tarım müdürlüğüne, gerekse Rize arıcılar birliğine üye arıcılarız. Bizim şu anda 100 kovan fazlalığımız var. Bu arıları bir şekilde satmamız gerekiyor ve yetkililerin bu konuda hassas davranarak, bize arı kovanlarımızı satabilmemiz için yer göstermelerini istiyoruz. Şeklinde yetkililere çağrıda bulundular.

Yıl boyunca arılarını sürekli gezdirmek zorunda kaldıklarını belirten Şeremet;  “Arılarımızı otlatmak için Erzurum’a bile götürürken maalesef Ardeşen’den Çamlıhemşin’e, Ayder’e götüremiyoruz. Bizler kendi memleketimizde gezginci arıcı sıfatı ile nitelendiriliyoruz ve maalesef arı kovanlarımızı Ayder Yaylası başta olmak üzere Çamlıhemşin’e bağlı hiç bir yaylaya götüremiyoruz. Öte yandan bizler kendi köy ve yaylalarımızı bölge arıcılarına ardına kadar açıyoruz. Aynı bölgeyi kullanan arıcılar arasında böyle bir ikilimi yaratacak kararların alınmasını istemiyoruz.”
dedi.

Bu sorunun geçen yılda yaşandığını ifade eden Şeremet, “2014 yılında da bu sorunun yaşanmaması gerekiyor. Çünkü geçen yıl bu sorunla ilgili çok mücadele ettik. Sorun aynı şekilde sürüyor. Arıcılıkla ilgili kooperatif, birlikte ve kurumların sezon açılmadan sorunu çözmeleri gerekiyordu.” İfadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı