2014 YILI YAŞ ÇAY KAMPANYASI SONA ERDİ

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, 2014 yılı yaş çay kampanyası kapsamında alınan yaş çay miktarını değerlendirerek, yapımına başlanan Çay Paketleme Fabrikası hakkında bilgi verdi.

YÖREDEN HABER 16.10.2014 08:33:04 77 0
2014 YILI YAŞ ÇAY KAMPANYASI SONA ERDİ
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) düzenlenen basın açıklamasında 12 Ekim’de kapanan çay sezonunu değerlendiren ÇAYKUR genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2014 yılı yaş çay kampanyasının son derece verimli geçtiğini ve toplamda 628 bin 430 ton yaş çay aldıklarını dile getirdi.

Sütlüoğlu “Birinci sürgünde 210 bin ton çay aldık. Bir miktar çayda yanma olduğu için yaş çay rekoltesinde düşme vardı. İkinci sürgünde 229 bin 851 ton ve üçüncü sürgünde ise 188 bin 634 ton olmak üzere toplamda yaklaşık 628 bin 430 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. İlk kez alım yaptığımız beyaz çayda bin 531 kilogram çay aldık. Bundan elde ettiğimiz kuru çay 575 kilogramdır. Son derece az üretilen ve değerli bir çay” dedi.

Alınan yaş çayın paralarını düzenli olarak ödediklerini ve son Sürgünün paralarının da Ekim ayı içerisinde ödeneceğini dile getiren Sütlüoğlu, “Sadece eylül ve ekim ayında aldığımız çayın bedelleri kaldı. Bu ay içerisinde ödemelerin tamamını bitireceğiz. Toplamda eylül ve ekim ayı için 121 milyon 900 bin lirayı bu ay ödeyeceğiz ve müstahsile borcumuz kalmayacak. İşçilerin alacakları ve sosyal hakları da hızlı bir şekilde ödenmiştir. Geride kalan zamanda 540 bin ton çay karşılığı 722 milyon lira ödeme yaptık. Yıl sonuna kadar toplamda 874 milyon lira ödeme gerçekleştirmiş olacağız. ÇAYKUR olarak üreticimize 1 milyar liraya yakın ödeme yapıyoruz. Bu, bölge için çok önemli bir kaynaktır” şeklinde konuştu.

ÇAYKUR’un 112 bin ton kuru çay stoku bulunduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti: “Bu ay sonu tibarıyla kuru çayda 100 bin ton satış üzerine çıkacağız. Yıl sonu hedefimiz 130 bin tonun üzerine çıkmaktır. Satış stratejimizi bunun üzerine yaptık. Bin 700 ton olan ihracatımızı 4 bin ton seviyelerine taşıdık. İhracat uzun vadeli ve sabırla yapılması gereken bir çalışma. Kısa vadede çözüm bulmak kolay değil. Kendi kültürümüzle çayı dışarıya satmamız gerekiyor. Çayla cam bardağı da dışarıya satmak zorundayız. Bu nedenle işimiz daha zor. Kısa vadede mucizevî satışlar kimse beklemesin.”

Kaliteli çaya kaliteli ücret diyerek Kilogramını 3 liradan aldıkları çayın üretim aşamasının tamamlandığını belirten SütlüoğluBu çayı uzun yıllar efsane bir isim altında piyasaya süreceğiz. Çayda kaliteye gidiyoruz ama ham maddede de istediğimiz durumda değiliz. Ham maddede kalite olmaz ise kuru çayda kalite olmaz. Çok sağlıklı ve lezzet açısından rakipsiz bir çayımız var ama dem verme konusunda diğer ülkelerin seviyesine ulaşmamız lazım. O zaman önümüzde kimse duramaz. Bir kilo çaydan 700 bardak üretilirken bizim çayımız 500 bardakta kalmamalı. Bunu 206 bin müstahsil aileyle gerçekleştirebiliriz” dedi.

Dünyanın en modern fabrikası

Dünyanın en modern paketleme fabrikasının Rize’nin İyidere İlçesi’ne yapılacağını ifade eden Sütlüoğlu, binanın yapısı hakkında çıkan haberleri eleştirerek gayet şık bir bina yapacaklarını dile getirdi.

Yapılacak olan fabrika hakkında bilgi veren Genel Müdür Sütlüoğlu “Yapılan çay paketleme fabrikası sıradan bir fabrika olmayacak. Son derece modern yapıya sahip çevreci bir fabrika olacak. Turistlerin rahatlıkla ziyaret ebeliceği ve Rizemizin değerini yükseltecek turizm merkezi niteliğinde bir fabrika olacak. İhalesi yapıldı, yüklenici firma tarafından çalışmalar başladı. Gelen turistlerin çayın işlenme aşamalarını görebilmesi için fabrika içerisinde üç de mini çay fabrikası olacak. Aynı zamanda deniz suyundan ihtiyacı olan enerjiyi üretebilecek ve 5,5 yılda kendisini amorti edecek çok kapsamlı bir fabrika olacak” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI