2014 YILI ÇAYKUR'UN ALTIN YILI OLDU

Çaykur YK. Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu, Rize basınıyla birlikte, Çaykur Ziraat Çay Bahçesinde yetiştirdiği Stevia (Şeker Otu) bitkisinin üçüncü sürgün hasadının yapıldığı basın toplantısında, Çaykur'un 201

YÖREDEN HABER 9.10.2014 18:18:48 106 0
2014 YILI ÇAYKUR
Bayram Ali KAVALCI
Malum üzere, Çaykur Türk Ekonomisi ve Karadeniz Bölgesindeki 4 il ve bu illerde yaşayan milyonlarca insan ve aileler için bu bölgenin en önemli istihdam ve ekonomik dinamosu görevini son on yıldır daha büyüyerek, daha güçlenerek sürdürmektedir. Her geçen yıl üretici nezlinde güvenirliği ve tercih konumu artarak devam eden Çaykur,  bölgede yaş çay ürününün yaklaşık % 60'ını satın almaktadır. Yanı bölgedeki çayın lokomotifi Çaykur'un güvencesinde bulunmaktadır. Çaykur Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun hayata geçirmiş olduğu yeni pazarlama teknik ve takipleri sonucunda, Çaykur'un yurt içi kuru çay piyasasındaki pazar payı yaklaşık % 70'leri geçmiştir.
 
            Üç yılı aşkındır Çaykur YK. Başkanlığı ve Genel Müdürlüğünü yürütmekte olan, Çevre Eski Bakanı Sn. İmdat Sütlüoğlunun bir önceki yıl ve bu yılkı faaliyetlerine bakınca, kendisinde ifade ettiği gibi, gerçekten Çaykur var olan tüm faaliyetlerinde altın yıllarını yaşamaktadır. Mevcut hükümetin iktidara geldiği 2002 yıllarının sonundan itibaren, Çaykur'da göreve getirilen kadrolar ve bir önceki Çaykur Genel Müdürü Sn. Yüce ile Çaykur'da başlayan değişim ve gelişim, mevcut Genel Müdürü Sn. Sütlüoğlu ile daha 'da hızlanarak, proje, yatırım, kapasite, üretim, tüketim, kalite, ürün çeşitliliği, verimlilik, organikleşme, pazarlama vs. gibi bir çok alanlarda, Çaykur artık sadece Türkiye'nin değil, dünyanın dev markaları arasında girmeyi başaran bir teşekkül haline gelmiştir. 
İsterseniz, Çaykur'un gerçekleten altın yıllarını yaşadığını kanıtlayan 2014 yılı faaliyet raporlarını bilgilerinize sunarak devam edeyim.
 
Bu yılkı yaş çay kampanyası, 26 Nisan 2014 tarihinde başlamış olup, 15 Haziran 2014 tarihinde birinci sürgün dönemi tamamlanmıştır. Birinci sürgünde toplam; 209.944 ton yaş çay mubayaa edilmiştir. İkinci sürgün dönemi alımları 16 Haziran 2014'de başlamış olup, 10 Ağustos 2014 tarihinde tamamlanmıştır. İkinci sürgünde, 229.812 ton yaş çay alımı gerçekleştirilmiştir. Üçüncü sürgün dönemi alımları ise, 11 Ağustos 2014 tarihinde başlamış, 08 Ekim 2014 tarihinde tamamlanmış olup, bu sürgünde ise, 188.100 ton yaşa çay satın alınmıştır. Özetle, 2014 yılı genelinde toplam 628 bin ton yaş çay alımı gerçekleşmiştir. Bu yıl mevsimin çok farklı seyretmesine rağmen, Çaykur yaş çay alımlarında hedeflediği rekolteyi elde etmiştir. Bu yıl ilk kez hasadı yapılan, Tomurcuk çay, yanı beyaz çaydan, 1.531 kg. elde edilmiştir.
 
Çaykur'un 2014 yılı yaş çay kampanyası sezonunda üreticilerden satın almış olduğu yaş çayların bedellerini gelen bir sonraki ayın içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktararak ödemelerini muntazam bir şekilde gerçekleştirmiştir. Çaykur bu zaman kadar yaş çay üreticilerine eski parayla, 755 trilyon lira ödeme yapmıştır. Bu ödemelerin dışında fabrikalarında çalışan binlerce işçilik, sosyal haklar ve kıdem tazminatları gibi trilyonlarca ödemeleri de hiç aksatmadan harfiyen bir şekilde vaktinde ödemiştir. 2014 yılı içerisinde bu tarihe kadar yurt içi ve yurt dışı dahil olmak üzere 100 tona yaklaşan kuru çay satışını gerçekleştirmiştir. Gerek randevulu sistem başta olmak üzere, Çaykur üreticileri, geçmişte çay alım evleri önlerinde, fabrikalarda vs. gibi geçmişte yaşanan toplumsal ve kişisel huzursuzlukların bir kaç yıldır hiç birini yaşamamaktadır. Huzur ve mutluluk içerisinde çayını satmakta, kendisine ve aile bireylerine zaman ayırabilmekte, artık yarıcılık düşüncesini terk ederek, bahçesindeki çayını kendisi toplayarak, her yıl gelirini artırdıkça, artırmaktadır. Çaykur Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun ifade ettiği gibi Çaykur gerçekten altın yılını yaşamakta ve bölgede yaşayan milyonlarca insan ve ailede bu altından nasibini almaktadır.
 
 
    

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı