20 Yıldır Hemşin(kalçin) Çorabı Örüyor.

Bir dönemin yaşam parçası olan bu kültürü hayatta tutmak isteyen Çamlı Hemşin ve Hemşinli bayanlar yeni nesile bu el emeğini göstererek anlatmaya çalışıyor.

YÖREDEN HABER 4.02.2021 12:03:43 289 0
20 Yıldır Hemşin(kalçin) Çorabı Örüyor.

ALİ AKYILDIZ

PAZAR-Bir dönemin yaşam parçası olan bu kültürü hayatta tutmak isteyen Çamlı Hemşin ve Hemşinli bayanlar yeni nesile bu el emeğini göstererek anlatmaya çalışıyor.

Rize’de özellikle Hemşin-Çamlıhemsin yöresinde sıklıkla kullanılan ve o yörenin simgesi haline gelen çoraplarında gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yapılıyor.

Rukiye Korkmaz, 20 yıldır Çorap örüyor. “İki ve üç iplikten dokunan çoraba bizim bölgemizde Hemşin Çorabı(kalçin) derler” dedi.

Korkmaz ; “Yaklaşık (20) yıldır çorap örüyorum. Rize Pazar ve Çamlıhemşin Kale köyündenim. Bu çoraplar İki telli çorap olarak bilinir. Sebebi ise İki iplikten dokunur. Üç iplik ile de nakış ve çiçek yapılarak çoraba desen verilir.” diye konuştu

Toplam beş iplikle örüldüğünü söyleyen Rukiye Korkmaz, Yöresel diye bilinir yanı Hemşin çorabı diye bilinir ama herkes alır ve giyer. Festivallerde bayramlarda günlük hayatta tanıtımı yapılır ve giyilir. Bazen de aksesuar olarak kullanılır. Yaklaşık İki günde örülür, öğrenmek zor değil, öğrendikten sonra zevkle örüyorum ben ablamdan öğrendim o da nokta haladan öğrenmiş.”dedi


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI