100 YIL SONRA HOD MADEN YENİDEN İŞLEYECEK

100 YIL SONRA HOD MADEN YENİDEN İŞLEYECEK

YÖREDEN HABER 27.04.2019 15:10:50 100 0
100 YIL SONRA HOD MADEN YENİDEN İŞLEYECEK

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin İli Aşağımaden ve Yukarımaden köylerinde yapılması planlanan maden işletmesi için 'Halkın Katılımı Toplantısı' yoğun katılımla gerçekleşti. Maden tartışmaların yoğun yaşandığı ülkemizde ilk kez bir halk katılım toplantısı sakin bir ortamda gerçekleştirilirken, toplantıya katılan köylüler sorularını sorarak kafalarındaki soru işaretlerini giderdiler. Halkın Katılım Toplantısı’nın yapılması ile birlikte Yukarı Maden Köyü (Hod) Maden Projesi ile ilgili önemli bir adım daha atılırken, projenin hayata geçmesi ile 100 yıl sonra Hod Maden yeniden işleyecek. Projenin hayata geçmesi ve maden üretimine başlaması ile birlikte gerek Artvin ekonomisine gerekse de ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanmış olacak.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince Yukarı Maden İlköğretim okulunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda Artmin Madencilik San Tic. A.Ş. tarafından, Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleşti.

Yoğun ilgi sebebiyle okul binasına sığmayan kalabalık toplantının dışarıda yapılmasını istedi. 300'e yakın sayıda katılımın olduğu toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Toplantı boyunca endişelerini ve beklentilerini dile getiren yöre halkı, gergin başlayan toplantıdan bekledikleri cevapları almış şekilde ayrıldı. Arazi fiyatlarının arttırılmasını, doğalarının bozulmamasını, evleri alınması planlanan insanlara yeni arsa bulunmasını, kooperatif kurularak köylünün gelir elde etmesini Maden firmasından istediler. Firma yetkilileri bu talepleri haklı bulduklarını belirterek projenin Yukarı Maden Köyü’ne ve köy sakinlerine maksimum fayda vermesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

Yukarı Maden Köyü’nde 1.100 Kişi İstihdam edilecek

Yukarı Maden köyün de Ruslar tarafından 1923 yılına kadar işletilen madenin 100 yıl sonrasında 2023 yılında yeniden faaliyete geçirileceği bildirildi.

14 yıl maden ömrü olan projede inşaat aşamasında 1100 kişi, işletme aşamasında ise 500 kişi çalışacağı açıklandı. Gerek Artvin gerekse de ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlaması beklenen projenin hayata geçmesi 100 yıl önce işleyen madenin yeniden işlemesi anlamına gelecek. Hod Maden Projesi’nin yeniden hayata geçmesi ile birlikte üretilen maden ile birlikte Türkiye’nin cari açığının giderilmesi için de önemli bir adım atılmış olacak. Maden tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı ülkemizde bir maden projesinin kısır tartışmalardan uzak bir şekilde halkın desteğinin de alınması ülkemizde madenciliğin gelişmesi anlamında çok önemli gelişme olarak algılandı.

Ülke ekonomisine 5.4 Milyar TL Katkı Sağlanacak

Yukarı Maden Köyü Maden Projesi hayata geçtiği zaman ülke ekonomisine de önemli miktarda girdi sağlaması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre proje ülke ekonomisine 5,4 milyar TL katkı sağlayacağı ve bu proje için 1,5 milyar TL yatırım yapılacağı öğrenildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI