Yaylalarda kaçak furyası

YASAL İŞLEMLER SONUÇ VERMİYOR.

YAYLALARIMIZ 24.09.2013 14:28:28 27 0
Yaylalarda kaçak furyası




DOĞU Karadeniz’de turizmin lokomotifi gözüyle bakılan Karadeniz yaylaları özellikle son 1 yıldır hızla betonlaşıyor. Daha önce alınan yıkım kararları uygulanamazken, yaklaşan büyükşehir statüsü kaçak yapı girişimini artırıyor. Düzköy, Akçaabat, Vakfıkebir ve Tonya yaylaları yetkililerin müdahalesini bekliyor.

Kaçakçılar 1 Ocak’tan Önce İşlerini Bitirmek İstiyor

TRABZON’UN büyükşehir statüsüne kavuşması ve 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tüm yaylaların büyükşehir kapsamına alınacak olması kaçakçıları endişelendiriyor. Gerek kaçak yapı sahipleri gerekse yaylalarda yapılaşma arzusu taşıyanlar 1 Ocak’tan önce binasını yapmak istiyor. Yaylalardaki hızlı yapılaşma çıplak gözle görülebilir hale gelirken, yetkililerin tavrı merak ediliyor.

YÜZLERCE yıldır köylülerin hayatını kazandığı ve turizmin lokomotifi gözüyle bakılan Karadeniz yaylaları, her geçen gün daha da betonlaşıyor. Özellikle son yıllarda yaylalarda gözle görülür bir betonlaşma dikkat çekerken ve alınan yıkım kararları uygulanamazken bu tavır kaçak bina yapımcılarını cesaretlendiriyor. Mahkeme kararları da görmezden geliniyor.

Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Artvin'de bulunan yaylalar son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekerken, buralarda yapılan kaçak beton yapılar ise doğal güzelliğe balta vuruyor. Eski Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın verilerine göre bölgedeki 800'ün üzerindeki yaylada 110 bini aşkın kaçak yapı olduğu belirtildi. 2012 yılı verisi olan bu rakamın geçtiğimiz yıl daha da arttığı belirtiliyor.

Doğu Karadeniz'in en güzel ve popüler yaylalarından biri olan Düzköy Haçka Yaylası son yıllarda şehirden kaçan insanların limanı haline geldi. Stresli şehir hayatından kaçan ve imkanı olan vatandaşların tercih ettiği bu güzel yayla da beton yapı istilasından nasibini alıyor. Doğasına uygun olmayan beton binalar her geçen gün çığ gibi büyüyor ve her geçen gün bu dehşet görüntü memleket sevdalılarının içini kan ağlatıyor. Dar gelirli vatandaşın maddi umudu haline gelen arazi satışları nedeniyle Haçka Yaylası adeta tanınmaz hale geldi.

YASAL İŞLEMLER SONUÇ VERMİYOR

 
Trabzon'un en çok ilgi çeken yaylalarından Düzköy'e bağlı Hanofer, Başpınar, Labazon, Kırıklık, Derinoba, Akçaabat'a bağlı Hıdırnebi, Kurucam, Vakfıkebir'in Kavaklı, Taşyatak, Hasangözü, Tonya'nın Sağrıköyü, Şalpazarı'nın Sisdağı, Çarşıbaşı'na bağlı Şahinli ve Kovanlı ile Hayrat'ın Büyük Harman, Cunis yaylalarında denetim yapan jandarma ekipleri, bu yaylalarda 2011 ve 2012 yılları içinde 'İmar Kanunu'na muhalefet' suçundan bin 265 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı bildirildi.(GünebakışGa.)

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI