Yaylalara günü birlik geziler için yanınıza almanız gerekenler!

Trekking son zamanlarda çok duyulan bir kelime. Sağlığı yerinde olan her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir spor.

YAYLALARIMIZ 16.08.2016 10:43:27 74 0
Yaylalara günü birlik geziler için yanınıza almanız gerekenler!
Trekking son zamanlarda çok duyulan bir kelime. Sağlığı yerinde olan her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir spor. İngilizce sözlükte Uzun ve zorlu bir yolculuk olarak tarif edilmiş. Ben doğa yürüyüşü demeyi tercih ediyorum. Çok zorlu olabileceği gibi son derece basit parkurlarda da yapılabilecek ve tamamen doğada gerçekleştirilebilecek bir aktivite. Bir iki saatlik bir yürüyüşten birkaç günlük kamplı yürüyüşlere kadar pek çok türü bu kategoriye sokmak mümkün. Tek başına veya gruplar halinde yapılan bu yürüyüşlerle hem yeni yerler keşfediliyor, hem de tüm haftanın stresi atılarak hafta başına daha dinç giriliyor. Haftasonları büyük kentlerin etrafındaki yürüyüş parkurları, turlarla veya kendi başlarına gelen doğaseverlerle doluyor.
Önce günübirlik olarak başlayan trekking aktiviteleri, zamanla yeni arayışlara yöneldi ve daha zorlu parkurlar yürünmeye başlandı. Böylece yüksek dağlık alanlarda zorlu yürüyüş anlamına gelen hiking kavramı ortaya çıktı. Artık doğaseverler bir haftalık, hatta 10 günlük zorlu dağ yürüyüşleri yapmaya başladılar.

İçinizdeki sesi dinleyin ve bu hafta sonu doğa yürüyüşü için kendinize bir şans verin. Çok fazla bir masraf etmenize gerek yok. Küçük bir sırt çantasının içine birkaç parça eşya atarak vurun kendinizi doğaya. Şehrin tam göbeğinde mi yaşıyorsunuz? Olsun. Siz de kentin sokaklarında başlayın yürümeye. Bir sonraki haftasonu da doğayla buluşmanın yollarını ararsınız. Yürümeye ve de keşfetmeye başladığınızda doğanın bizim için ne denli vazgeçilmez olduğunu anlayacaksınız. Bunun için yürüdüğünüz rotanın bir parçası olup, rotada kaybolmanız yeterli. Üç tür trekking var: Yüksek performans gerektirmeyen 3-4 saatlik kısa yürüyüşler, günübirlik uzun yürüyüşler, kamplı yürüyüşler...

Günübirlik bir doğa yürüyüşü için 25-40 litrelik bir sırt çantası yeterlidir. Bu çantanın sıradan bir okul çantasından farklı olması gerekir. Su geçirmez ve tüm kolonları kalın olmalı, yükü tamamen sırta vermemek için bel kısmında da bir bağlanma kemeri bulunmalı. Çantanızın içinde olması gereken malzemelerin en önemlileri şunlar: Harita, pusula, kafa lambası (yedek pil ve ampülü de beraber), acil durumlar için fazladan yiyecek ve giyecek, güneş gözlüğü, güneş kremi (yüksek faktörlü), termos matara, yürüyüş batonu, düdük, yağmurluk, kayalık bir bölgeye gidiliyorsa kask, ilk yardım kiti, tuvalet kağıdı, ocak, yağmurluk, yedek iç çamaşırı, kibrit veya çakmak...

Kamplı geçişler içinse bu malzemelere uyku tulumu, mat ve çadır eklenebilir. Giysiler hafif ve çabuk kuruyan türden olmalı. Dağcılık malzemesi satan mağazalarda bulunan termal giysiler hem çok hafif, hem de çabuk kururlar. Yün giysiler de yürüyüş için sağlıklı. Kot pantolon türü giysiler yürüyüş için uygun değil. Eşofman veya polar pantolonlar kullanılabilir. Hava çok sıcaksa şort giyilmesinde bir sakınca yok ama bacakların çizilmesini göze almak gerekir.

Ayakkabınız mutlaka ayak bileklerini kavrayacak şekilde olmalı. Bu durumda ayağın burkulma olasılığı azalır. Tabanın ise sert ya da orta sert olmasında fayda var. Yiyecek seçerken midenizi şişirecek ve yürümenizi zorlaştıracak yiyecekler yerine hafif ve enerji veren yiyecekleri tercih edin. Bir günlük yürüyüş için kayısı, çikolata, incir, fındık bir sandviç ve bol miktarda su yeterli. Meyve de bir yürüyüşün vazgeçilmez yiyeceği. Elma, erik gibi ekşi yiyecekler hem doygunluk hissi verir, hem de vücudun elektrolit dengesini koruyarak performansınızı arttırır. Enerji veren içecekler ise tercihinize kalmış. Eğer ihtiyaç duyarsanız bir-iki kutu alabilirsiniz. Tabii ki ana yaşam kaynağımız olan suyu unutmayın.
Web naturel 
  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı