Yayla turizminin merkezi Karadeniz

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 26 yayla turizm merkezinden 24'ü Karadeniz'de yer alıyor.Ülke genelinde 8 ilde yayla turizm merkezi bulunuyor, Ordu'da 7, Trabzon'da 6 ve Rize'de 4 merkez turizme hizmet veriyor.

YAYLALARIMIZ 14.11.2013 13:29:29 32 0
Yayla turizminin merkezi Karadeniz




Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 26 yayla turizm merkezinden 24'ü Karadeniz'de yer alıyor.Ülke genelinde 8 ilde yayla turizm merkezi bulunuryor, Ordu'da 7, Trabzon'da 6 ve Rize'de 4 merkez turizme hizmet veriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 26 yayla turizm merkezinden 24'ü Karadeniz'de yer alıyor.
Türkiye, sahip olduğu uygun iklimsel özellikler, üstün peyzaj değerleri, kırsal ögelerin ağırlık kazandığı geleneksel yaşam biçimi ve dağcılık, tırmanışlar, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora, fauna incelemesi, jeep safari gibi doğa sporlarına ve yayla turizmine son derece elverişli alanlara sahip.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'de yayla odaklı turizm gelişimi yerine, yaylaların, diğer turizm çeşitlerini destekleyici unsur olarak değerlendirildiği, kalış süresinin uzatılması hedefiyle Yayla Turizmi Gelişme Eylem Bölgeleri belirleniyor.


Bakanlık tarafından yayla turizm merkezleri seçiminde doğal değerlere yönelik potansiyelin zengin olması, sivil mimari karakterinin bulunması, kent merkezine ulaşımın kolay, yöre halkının sosyal yapısının turizme yakın olması, aktivitenin ekonomik olarak sürdürülebilmesi ve diğer turizm çeşitleri ile entegrasyonunun sağlanabilir olması kriterleri belirleyici oluyor.

Ayrıca, kırsal kesimde yaşayanların da turizm gelirlerinden pay alması gözetiliyor.

Yayla turizm merkezleri oluşturulmasında, turizm yatırımcısı için ekonomik açıdan cazip yayla turizm merkezlerinin oluşturulması, sürdürülebilirlik için ürün çeşitliliğinin sağlanması ve yayla turizmine yönlendirilecek turist profilinin belirlenmesi önemli hedefler arasında bulunuyor.


Bakanlıkça yapılan çalışmalar doğrultusunda en fazla yayla turizm merkezi Karadeniz'de yer alıyor, en fazla yayla merkezinin yer aldığı il ise 7 merkez ile Ordu. Bu ili 6 merkez ile Trabzon takip ediyor. Rize'de 4, Giresun ve Sinop'da 3'er, Antalya, Gaziantep ve Tokat'ta ise birer yayla merkezi bulunuyor.


Özellikle Doğu Karadeniz'de son yıllarda dağ ve yayla turizminde çok önemli gelişmeler yaşanırken,

Arap turistlerin sayısındaki artış yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Bölgeyi ziyaret eden Arap turistlerin büyük bölümü yaylaları ziyaret etmeden ülkelerine dönmüyor.

 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı